Annons

Nordenbörser: Uppåt efter valet och Fedhöjning

De nordiska börserna steg något under torsdagen, i linje med resten av Europa, efter att Fed höjde räntan och genom positiva uttalanden om ekonomin gav även riskaptiten en skjuts på onsdagen. Den högerpopulistiska chocken uteblev därtill i det nederländska valet.

Det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 steg 0,5 procent.

I Danmark steg C20 med 0,5 procent till rekordstängningsnivån 1.082,63, med bioteknikbolaget Genmab på plus 2 procent till nytt kursrekord som ledare utan några särskilda nyheter. Sämst i C20 var Pandora på minus 2,4, procent, dock efter avskild utdelning.

Därutöver backade GN Store Nord efter att hörselteknikbolaget fick en sänkt rekommendation till sälj från behåll av DNB, ett råd marknaden tycktes lyssna på.

Finska H25 steg 0,7 procent med Neste på 1,9 procent. Bolaget, som är delägare av Nynasraffinaderiet utanför Stockholm, följde med det allmänt risktillvända sentimentet upp.

Detsamma kunde inte sägas om Outokumpu. Tillverkaren av rostfritt stål rapporterade en order från ett kinesiskt petrokemiskt projekt, men intog trots det jumboplatsen i H25, minus 1,0 procent.

Nokia steg 1,2 procent. Bolaget har förlängt sitt avtal med TIM, Brasiliens näst största operatör för trådlös telekom, om att uppgradera 9.000 sajter till standarden 4.5G LTE Pro.

Osloindexet OBX steg 0,8 procent med tankerrederiet Frontline på 3,0 procent i toppen. Aker Solutions och Norsk Hydro kom strax därefter som tecken på riskaptit: båda steg drygt 2,5 procent.

DNO blev norsk jumbo, minus drygt 2 procent, efter meddelande om betalningar från de kurdiska myndigheterna i norra Irak.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera