1515
Annons

Nordenbörser: Upp och ned för Norwegian i budryktenas tid

De nordiska börserna handlades lägre under torsdagen efter ökad geopolitisk oro. Under eftermiddagen kom uppgifter om att Donald Trump har ställt in mötet med Nordkoreas ledare Kom Jong Un som planerades den 12 juni. Samlingsindexet Vinx 30 tappade 0,6 procent till nivån 951.

OMXC25-indexet i Köpenhamn tappade 1,1 procent till nivån 1.130.

Pandora, som har haft en svag utveckling i år och tappat omkring 25 procent sedan årsskiftet föll ytterligare under torsdagen. Detta sedan att Carnegie i en analys sänkt sin rekommendation från behåll till sälj. Pandora blev den mest omsatta aktien på Köpenhamnsbörsen på torsdagen och föll drygt 4 procent till 496 danska kronor.

Bland bolag med positiv utveckling under torsdagen kan nämnas Bavarian Nordic som steg 1,6 procent. Utöver Pandora hade det danska vindkraftbolaget Vestas en tung dag med en nedgång på 3,0 procent.    

OBX-indexet i Oslo tappade 0,8 procent till 481.

Flygbolaget Norwegian NAS -3,24% Dagens utveckling var ett tag upp nästan 10 procent under torsdagen efter uppgifter om att Ryanair velat köpa en ägarandel om cirka 20 procent i det norska flygbolaget förra året. Uppgifterna dementerades dock av Ryanairs vd Michael O'Leary senare under dagen, vilket fick aktien att falla. Norwegian stängde upp 1,3 procent.

Gödseltillverkaren Yara och Marine Harvest var två av börsens vinnare efter uppgångar på 2,1 respektive 1,3 procent. DNB och Norsk Hydro backade 1,3 respektive 0,5 procent.       

OMXH25-indexet i Helsingfors sjönk 0,4 procent till 4.274. Ståltillverkaren Outokumpu tappade 3,8 procent och Outotec backade 1,9 procent. 

Bland vinnarna i Helsingfors återfanns Amer Sports och Carqotec med uppgångar på 1,5 respektive 0,7 procent.   


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?