1515

Nordenbörser: Tung dag i Oslo

Börserna i Norden fortsatte nedåt på onsdagen och sämst gick det i Oslo, där fallande oljepriser bidrog till nedgångar för flera av aktierna.

Det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 handlades ned 0,6 procent till 941.

Oslobörsens storbolagsindex OBX föll 1,4 procent och oljerelaterade bolag som DNO (ned 4 procent) och Statoil (minus 1,2 procent) bidrog till nedgången. Aktien som tyngde mest i OBX var dock storbanken DNB, som handlades ned 1,7 procent.

Endast två aktier lyckades klättra inom OBX: transportbolaget BW LPG och oljeservicebolaget Seadrill.

Storbolagsindexet OMXC20 i Köpenhamn handlades också ned, även om den slutliga nedgången med 0,6 procent var mildare än fallet såg ut att bli på förmiddagen. AP Möller-Maersk fanns i botten av OMXC20 med en 2-procentig nedgång, tyngd dels av fortsatt press på råoljepriset och dels av nyheten om att containerrederiet Maersk Line har stämts i en amerikansk undersökning av eventuella prissamarbeten i rederibranschen.

Mot strömmen i Köpenhamn gick Coloplast, som lyfte 2,8 procent med hjälp av en tidningsintervju med bolagets vd Lars Rasmussen. I tidningen Dagbladet Börsen sade han att intäkterna kan återvända till en normal, hög nivå, med hjälp av god tillväxt i USA.

Minus 0,4 procent blev dagens facit för OMXH25 i Helsingfors. Här fanns bland andra elbolaget Fortum och sportutrustningsbolaget Amer Sports på förlorarsidan, med nedgångar på 1,8 respektive 1,5 procent.

Sämst bland de stora i Finland på onsdagen var emellertid verkstadsbolaget Cargotec, som noterades för en nedgång på 2,4 procent. Bäst gick oljebolaget Neste som avancerade 2,7 procent.


Innehåll från BrighterAnnons

Svenskt medtech företag har som syfte att förenkla vardagen för diabetiker och minska vårdkostnaderna för samhället.

Behandlingsdata som registreras vid användning av Actiste synkroniseras automatiskt i en app.
Behandlingsdata som registreras vid användning av Actiste synkroniseras automatiskt i en app.

Antalet personer i världen som lever med diabetes har ökat så mycket de senaste decennierna att det talas om en global epidemi. Om ökningen vi ser idag fortsätter i samma takt kommer sjukdomen att drabba cirka 700 miljoner vuxna i världen år 2045. Diabetes har en stor påverkan för den som drabbas, på hälso- och sjukvården och på samhällets ekonomi.

Den svenska innovationen Actiste Diabetes Management Service, ADMS, som syftar till att göra den dagliga vården för diabetespatienter enklare och mer översiktlig har som mål att möjliggöra för fler att följa läkarens rekommendationer och därmed minska vårdkostnaderna på sikt.

– En vanlig utmaning för sjukvården är att vårdgivarens ordinationer, av olika anledningar, inte följs. Detta gör att behandlingen inte blir optimal vilket på sikt kan leda till komplikationer samt ett ökat personligt lidande och stora kostnader för samhället, berättar Lisa Malm, senior nursing advisor diabetes på Brighter. 

Några anledningar till att behandlingen inte följs kan vara brist på kunskap, att man inte förstår hur allvarlig sjukdomen är samt brist på läkemedel och hjälpmedel att hantera sjukdomen på ett effektivt sätt i dagliga livet.

– Vår vision är att ge personen med diabetes ett verktyg för en enklare vardag. Ett allt i ett hjälpmedel med blodglukosmätare, blodprovstagare och en insulin injektor som också är digitalt uppkopplad. Data lagras och visas i en överskådlig app, det bidrar till ökad kunskap om samspelet mellan kost, fysisk aktivitet och insulin, säger Lisa Malm. 

Än idag 2021 har många personer med diabetes fortfarande en bok där glukosvärden bokförs utan möjlighet att se om, hur mycket eller när insulinet har injicerats.

– Med ADMS visas data såsom glukosvärden, insulininjektioner, måltider och fysisk aktivitet i appen. Det ger detaljer om följsamhet och effektiviteten av behandlingen. Vårdgivaren kan bland annat erhålla en fjorton dagars PDF-rapport som ger en helhetsbild av perioden, på så vis kan vården ge en individualiserad behandling, menar Lisa Malm. 

Brighter har under året utfört användartester på två vårdcentraler, i Särö och Stenungsund, där diabetespatienterna har fått använda ADMS.

– Vi har genom testet på västkusten sett att vår lösning har möjlighet att hjälpa diabetiker till en bättre vardag och ett långsiktigt bättre liv. För oss är användar- och kliniska tester mycket viktiga för utvecklingen av vår tjänst. Vi satsar nu på att göra vår lösning tillgänglig i regioner som exempelvis Mellanöstern, Sydostasien och Afrika, där det finns ett stort behov av diabetesvård, säger Lisa Malm. 

Om Brighter
Brighter är ett svenskt healthtech-bolag med en vision om en enklare vardag för människor som lever med en kronisk sjukdom. Vi tror att en datacentrisk approach är nyckeln till att ge smartare vård. Våra lösningar har utvecklats med en vision om att stärka och underlätta flödet av valida hälso- och behandlingsdata mellan patienter, deras nära och kära och deras vårdgivare – med målet att förbättra livskvaliteten, minska belastningen på sjukvården och öppna upp nya möjligheter för datadriven forskning.

Läs mer på www.brighter.se och www.actiste.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Brighter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?