1515
Annons

Nordenbörser: Stark rapport lyfter rederijätten

Börserna i Norden följde sina större europeiska kollegor på torsdagen och backade överlag, även om det inte saknades enskilda ljuspunkter på marknaderna.

Det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 sjönk för dagen med 0,3 procent och noterades till nivån 998,6.

Oslobörsens OBX-index stängde ned marginella 0,1 procent men med stor inbördes spridning bland aktierna. Rec Silicon steg hela 10 procent, medan Lerøy Seafood och Norwegian Air Shuttle tyngde med nedgångar på 2,3 respektive 4,7 procent.

Vad gällde Lerøy Seafood menade analytikerna att bolagets kvartalsrapport, som publicerades på torsdagsmorgonen, ändå var bättre än väntat med högre slaktvolym och goda marginaler.

"Havsfödoaktierna har varit väldigt starka i inledningen av rapportsäsongen, men det har avtagit lite denna vecka. Det är nog lite baserat på rädsla för tillväxt på utbudssidan under andra halvåret. Lerøy uppjusterar också capex (investeringar) för 2017 och 2018, och högre capex än väntat är typiskt sett negativt för aktiekursen", sade Kjetil Lye på Handelsbanken till TDN Finans.

I Köpenhamn lyckades rederijätten Maersk vinna investerarnas gunst efter sin rapport. Bolagets A- och B-aktier steg till slut båda med över 3 procent, efter att ha inlett dagen nedåt direkt efter rapportsläppet.

"Utlandet köper på rapporten, och det är självklart också en aktie som har gått sämre än sin grupp av industriaktier och C20 på sista tiden", sade senioraktiehandlaren Martin Munk på Jyske Bank till Ritzau Finans.

OMXC20 Cap backade 0,2 procent och OMXH25 hade retirerat lika mycket vid stängning i Helsingfors.

Värmebölja leder till prischock på ägg i östra Kina

En kinesisk värmebölja påverkar inte bara landets befolkning. Temperaturer på nästan 40 grader får hönsen att producera färre ägg med allt högre äggpriser som konsekvens.

Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.
Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.Foto:AP/TT

I Hefei i provinsen Anhui i östra Kina har man nu registrerat 14 dagar med temperaturer på 38 grader eller mer, en rekordnotering.

Invånarna svettas dock inte bara över värmen utan även äggpriserna som rusat med 30 procent, något som hänger ihop med extremhettan.

Lokala medier rapporterar om att äggproduktionen minskat som konsekvens av värmeböljan. Hönsen äter helt enkelt mindre och för att motverka problemen har nu flera lantbrukare valt att installera fläktsystem för att få fart på hönornas produktion igen.

Kina har precis, som stora delar av övriga världen, brottats med värmeböljor och flera större städer har senaste tiden noterat årets högsta temperaturer den senaste tiden. Förutom stigande äggpriserna har konsekvensen bland annat blivit elransonering i Sichuan liksom en utbredd torka där mer än 140.000 hektar av grödor har förstörts, rapporterar statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera