Annons

Nordenbörser: Skogsbolag vinnare

De nordiska börserna steg i fredagshandeln i positiv tendens med Köpenhamn som ledande börs. Vinx 30, med de största och mest handlade aktierna i Norden, avancerade 1,8 procent.

I Köpenhamn steg CAP 25-indexet 1,8 procent. Det var glada miner bland investerarna som handlade upp betydelsefulla aktier som Maersk, Novo Nordisk och Novozymes med närmare 3 procent utan att några specifika nyheter publicerats. Alla av de 25 aktierna som ingår i index slutade i positiv anda.

I Oslo slutade OBX-index upp med 1,1 procent. Bland förlorarna fanns Norwegian. Aktien tappade 4,9 procent efter nedjusterade kursnivåer från bankerna HSBC, Nordea och Danske. Flygbolaget kom med en svag rapport tidigare under torsdagen. Enligt HSBC är kostnadskontrollen inte under kontroll och en redovisningsförändring väntas öka skuldbördan ytterligare från 2019.

Bland vinnarna fanns biometribolaget Next Biometrics, konkurrerande med Fingerprint, som steg med över 15 procent. Bolaget meddelade om en positiv bruttomarginal i januari, vilket var den första historiskt sett för bolaget.

OMXH25 i Helsingfors avancerade 1,7 procent. I toppen fanns skogsbolagen: Stora Enso, Metsä Board och UPM-Kymmene steg med mellan 2 och 3 procent. Inga nyheter har rapporterats. Däremot befinner sig massaindustrin i en högkonjunktur. Priset på barrsulfatmassa har stigit med över 30 procent på ett år och bakom den starka efterfrågan finns Kina och en allmänt stark världskonjunktur.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?