Annons

Nordenbörser: Rejäla minus i hela regionen

Norden-börserna föll tillbaka rejält på måndagen efter att omvärldsbörserna också pekat nedåt. Vinx 30-indexet, där de mest handlade aktierna i Norden ingår, var ned 1,2 procent till 936.

Köpenhamns OMXC20-index, med en hel del icke-cykliska papper i korgen, sjönk i sammanhanget blyga 0,3 procent. Bland bolag på plus märktes Pandora och Vestas upp knappt 1 procent vardera. Dock föll enzymtillverkaren Novozymes drygt 2 procent efter att den tyska kemikoncernen Henkel, som är storkund till Novozymes, sänkt sina förväntningar.

"Det är klart att det är negativt om en av deras största kunder har problem och det är helt klart det som tynger Novozymes", kommenterade en börsmäklare på ABG till Ritzau Finans.        

På minuskontot återfanns även containerbolaget Maersk som backade 1,7 procent.    

OBX-index i Oslo föll med 1,1 procent. Statoil retirerade 1,5 procent medan Norsk Hydro backade med 2,3 procent efter att ha rapporterat om nya utsläpp kring sitt redan problemtyngda brasilianska aluminium-raffinaderi, Alunorte.     

Några av fiskodlingsbolagen, Salmar och Bakkafrost, steg dock båda. 

I Helsingfors handlades OMXH25 0,8 procent ned. Nordea, Konecranes och Outokumpu tyngde. Byggbolaget YIT föll rejält men det var efter utdelning. Bland plusbolag märktes läkemedelsbolaget Orion och verkstadskoncernen Metso som steg 3,3 respektive 2,7 procent.   


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?