ANNONS:
Till Di.se

Nordenbörser: Rejäla minus i hela regionen

Norden-börserna föll tillbaka rejält på måndagen efter att omvärldsbörserna också pekat nedåt. Vinx 30-indexet, där de mest handlade aktierna i Norden ingår, var ned 1,2 procent till 936.

Köpenhamns OMXC20-index, med en hel del icke-cykliska papper i korgen, sjönk i sammanhanget blyga 0,3 procent. Bland bolag på plus märktes Pandora och Vestas upp knappt 1 procent vardera. Dock föll enzymtillverkaren Novozymes drygt 2 procent efter att den tyska kemikoncernen Henkel, som är storkund till Novozymes, sänkt sina förväntningar.

"Det är klart att det är negativt om en av deras största kunder har problem och det är helt klart det som tynger Novozymes", kommenterade en börsmäklare på ABG till Ritzau Finans.        

På minuskontot återfanns även containerbolaget Maersk som backade 1,7 procent.    

OBX-index i Oslo föll med 1,1 procent. Statoil retirerade 1,5 procent medan Norsk Hydro backade med 2,3 procent efter att ha rapporterat om nya utsläpp kring sitt redan problemtyngda brasilianska aluminium-raffinaderi, Alunorte.     

Några av fiskodlingsbolagen, Salmar och Bakkafrost, steg dock båda. 

I Helsingfors handlades OMXH25 0,8 procent ned. Nordea, Konecranes och Outokumpu tyngde. Byggbolaget YIT föll rejält men det var efter utdelning. Bland plusbolag märktes läkemedelsbolaget Orion och verkstadskoncernen Metso som steg 3,3 respektive 2,7 procent.   

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies