Annons

Nordenbörser: Oslo tog täten

De nordiska börserna utvecklades blandat på onsdagen då norska OBX-indexet avancerade, medan Danmark och Finland hamnade på efterkälken.

Samlingsindexet Vinx 30 avancerade 0,3 procent till nivån 938.

I Oslo steg OBX-indexet 0,9 procent till nivån 827.

Vätgasbolaget Nel rusade 10 procent, efter att bolagets vd, Jon Andre Løkke, offentliggjort att man kommer möta den kinesiska investeringsfonden Yield Capital. Ett möte med en öppen agenda enligt vd:n, som enligt utsago menar att han "vill ta reda på om vi har något de är intresserade av".

Fiskodlingsbolagen backade på bred front, sedan Seafood Norge rapporterat att laxbiomassan i slutet av augusti ökat med 10 procent i årstakt, eller till 724.000 ton från 667.000.

Nordea Markets reviderade även ned sina estimat för de flesta bolag de täcker i sektorn. Mäklaren förväntar sig nu att genomsnittspriset på lax kommer ligga på 57 norska kronor per kilo, en nedrevidering med 7 procent sedan början på året. Mowi, Salmar och Leroy föll alla 2-3 procent.

I Köpenhamn var OMXC25-indexet ned 0,1 procent till nivån 1.144.

Vindkraftsbolaget Örsted offentliggjorde en försäljning av sin verksamhet för kraftdistribution i Danmark. Köparen är Seas-NVE och får betala köpeskilling om 21,3 miljarder danska kronor. Affären väntas ge en reavinst om 11-12 miljarder dollar när den är slutförd under första halvåret 2020. Örsted handlades ned 3,5 procent.

I Helsingfors var OMXH25-indexet ned 0,8 procent till nivån 4.017, där Wärtsilä tyngde index. Verkstadsbolaget vinstvarnade sedan orderingång under det tredje kvartalet har varit svagare än väntat. Rörelseresultatet för helåret 2019 förväntas bli cirka 100 miljoner euro lägre än 2018, vilket fick handlare att skicka ned aktien cirka 12 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?