1515

Nordenbörser: Oslo tog täten

De nordiska börserna utvecklades blandat på onsdagen då norska OBX-indexet avancerade, medan Danmark och Finland hamnade på efterkälken.

Samlingsindexet Vinx 30 avancerade 0,3 procent till nivån 938.

I Oslo steg OBX-indexet 0,9 procent till nivån 827.

Vätgasbolaget Nel rusade 10 procent, efter att bolagets vd, Jon Andre Løkke, offentliggjort att man kommer möta den kinesiska investeringsfonden Yield Capital. Ett möte med en öppen agenda enligt vd:n, som enligt utsago menar att han "vill ta reda på om vi har något de är intresserade av".

Fiskodlingsbolagen backade på bred front, sedan Seafood Norge rapporterat att laxbiomassan i slutet av augusti ökat med 10 procent i årstakt, eller till 724.000 ton från 667.000.

Nordea Markets reviderade även ned sina estimat för de flesta bolag de täcker i sektorn. Mäklaren förväntar sig nu att genomsnittspriset på lax kommer ligga på 57 norska kronor per kilo, en nedrevidering med 7 procent sedan början på året. Mowi, Salmar och Leroy föll alla 2-3 procent.

I Köpenhamn var OMXC25-indexet ned 0,1 procent till nivån 1.144.

Vindkraftsbolaget Örsted offentliggjorde en försäljning av sin verksamhet för kraftdistribution i Danmark. Köparen är Seas-NVE och får betala köpeskilling om 21,3 miljarder danska kronor. Affären väntas ge en reavinst om 11-12 miljarder dollar när den är slutförd under första halvåret 2020. Örsted handlades ned 3,5 procent.

I Helsingfors var OMXH25-indexet ned 0,8 procent till nivån 4.017, där Wärtsilä tyngde index. Verkstadsbolaget vinstvarnade sedan orderingång under det tredje kvartalet har varit svagare än väntat. Rörelseresultatet för helåret 2019 förväntas bli cirka 100 miljoner euro lägre än 2018, vilket fick handlare att skicka ned aktien cirka 12 procent.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?