1515

Nordenbörser: Oslo tappar med fallande oljepriser

De nordiska börserna föll tillbaka på bred front på torsdagen och utvecklingen var därmed i linje med den som gällde i övriga Europa.

Det regionala samlingsindexet Vinx 30, där de största och mest handlade aktierna i Norden ingår, hade vid 17.15-tiden sjunkit med 1,1 procent.

Köpenhamnsbörsens OMXC20 förlorade 1,5 procent. Bland de enstaka vinnarna på dansk mark fanns läkemedelsbolaget Lundbeck och rederijätten AP Møller-Mærsk som steg 1 respektive 0,8 procent, men lejonparten av storbolagsaktierna backade trots allt. 

Tunga läkemedelsbolaget Novo Nordisk föll 2,6 procent, GN Store Nord (verksamt inom hörapparater och headsets) sjönk 1,8 procent och smyckesbolaget Pandora förlorade 1,4 procent.

I Oslo tappade OBX-index 1,2 procent, med fallande oljepriser som extra lök på laxen för dagen. Just lax var annars en av dagens relativt få norska ljuspunkter: Lerøy Seafood var 1,6 procent högre och även Marine Harvest, Bakkafrost och Salmar höll emot skapligt med bara marginella nedgångar. 

För oljerelaterat var det däremot rullgardinen ned: DNO föll 3,5 procent, PGS 2,8 procent, Aker BP 2,4 procent och Statoil 1,8 procent.

I Helsingfors backade OMXH25 1,2 procent. Bara enstaka storbolagsaktier noterades på plus i Finland och bland de större förlorarna på finsk mark fanns det gruvrelaterade industribolaget Outotec som föll 3,1 procent. 

Oljerelaterade Neste hade det också tufft i oljenedgången och backade 2,1 procent. Mot strömmen i Helsingfors fanns stålrelaterade Outokumpu, som drog nytta av amerikanska förväntningar på nya handelstariffer för stålet.


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?