Nordenbörser: Oljan lyfte Oslobörsen

Börserna i Norden steg överlag på måndagen med undantag för Köpenhamn. Stor uppmärksamhet fick oljan som rusade vidare.

Nordiska samlingsindexet Nordic VINX 30 backade med 0,1 procent till 907.

 

Stämningsläget på de globala börserna i veckoinledningen var ganska neutralt med en känsla av vänteläge inför onsdagens amerikanska räntebesked. I det lugna klimatet stod dock oljan ut sedan priset rusat med 4 procent efter helgens överenskommelse mellan Opec och producenter utanför kartellen om produktionsminskningar.

Börsen i Oslo klättrade 0,6 procent med Statoil och Aker BP som största indexbidragarna i spåren av oljeuppgången. I den andra vågskålen syntes bland annat Norwegian som retirerade dryga procenten. Det norska flygbolaget och Ryanair uppges vara på väg att ingå en pakt med varandra gällande så kallad feedertrafik.

På danskt börsgolv hade säljarna övertaget och tog OMXC20 till minus 0,6 procent. Novo Nordisk, Genmab och Maersk tillhörde indexsänkena. Den sistnämnda har kapitalmarknadsdag på tisdag.

Det fåtalet aktier som kunde stoltsera med uppgång var fem till antalet, däribland GN Store och William Demant. Aktierna har rekylerat efter tydliga tapp på torsdagen, vilka kom på nyheter om mer konkurrens på hörapparatmarknaden.

I Helsingfors stannade OMXH25 på plus 0,7 procent främst hjälpt av Fortum som ökade drygt 4 procent utan synliga nyheter. Verkstadsbolag som Wärtsilä och Metso gick också framåt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?