Annons

Nordenbörser: Nokia och Maersk bland förlorarna

De nordiska börserna uppvisade en negativ tendens inför helgen och det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 slutade fredagen 0,4 procent ned på nivån 972.

Inom indexet tappade telekombolaget Nokia 3,4 procent. I nyhetsväg meddelade Euronext att Nokiaaktien får lämnar de franska börsindexen CAC40 och SBF120.

Helsingforsbörsens H25-index handlades ned 0,2 procent. Bland finländska bolag var reserelaterat i fokus.

Flygbolaget Finnair lyfte 5 procent sedan det höjt prognosen för innevarande helårs rörelseresultat.

Kryssningsresebolaget Viking Line steg 2 procent trots att guidningen för innevarande helårsresultat sänktes.

OBX-indexet backade 0,2 procent i Oslo. Kiselbolaget Rec Silicon, bland annat en leverantör till solcellsindustrin, rasade 8 procent. Enligt medieuppgifter kan USA snart komma att besluta om att införa importtullar på solenergi.

Även OMXC20 i Köpenhamn stängde ned 0,2 procent med konglomeratet A.P. Møller-Mærsk som största förlorare (-1,5 procent). Rederiet Mærsk Line har aktiverat sitt så kallade "Incident Management Center" för att hålla ögonen på situationen medan stormen Irma närmade sig Floridas kust och USA-hamnar började att stängas.

Därutöver kom rapporter från Kina om att containerfraktraterna fallit till den lägsta nivån sedan mars.

"Det var ett nytt svagt fraktrattal och det har bidragit till att pressa Mærsk-aktien", sade Martin Munk, aktierådgivare på Jyske Bank, till Ritzau Finans.

I den positiva vågskålen i Danmark återfanns bland annat Lundbeck med ett lyft om nära 2 procent. Martin Munk pekade på ett stort intresse för aktien bland utländska investerare.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FunMedAnnons

Funktionsmedicinsk läkarvård kan spara ditt företag miljoner

Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja
Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja

Fysisk och psykisk ohälsa bland medarbetare kostar svenska företag miljoner kronor varje år. Ska vi gå till botten med problemet är funktionsmedicin den enda långsiktiga lösningen. I Sverige är FunMed den ledande funktionsmedicinska klinikkedjan, som erbjuder unika och heltäckande utredningar som inte bara sparar enorma summor, utan också gör dina medarbetare friska - på riktigt.

Att känna sig trött, stressad, tung och ha ont anses ofta normalt när man blir lite äldre. Andelen sjukdagar blir högre och prestationsförmågan sämre när kaffet och sockret inte längre räcker för att piggna till. Följden blir stora kostnader för både medarbetaren, arbetsgivaren och samhället, inte minst vid frånvaro av ledare eller högpresterande personer. Historiskt har lösningen oftast varit att medicinera symptomen, men tack vare FunMeds etablering och expansion i Sverige är läget på väg att ändras. 

– Inom funktionsmedicin tar vi reda på grundorsakerna till ohälsan och åtgärdar dem. Fokus ligger alltså inte på att dämpa sjukdomssympton, utan på att hitta de underliggande faktorer som ligger bakom symptomen. Genom ett omfattande batteri av labtester, ingående frågeformulär och djuplodande personliga möten hjälper vi till att optimera din biokemi och livsstil – helst redan innan du blivit sjuk. Det är ett paradigmskifte inom vården och detta är vi först i Sverige med att göra, säger Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja.

Unik utbildning och process

FunMeds läkare har alla en traditionell läkarutbildning i botten och erfarenhet från den konventionella vården. Men de har också en unik funktionsmedicinsk utbildning och därmed förmågan att se till helheten snarare än bara till symptomen. För att skapa en komplett bild av hälsoläget gör FunMed moderna, extensiva laboratorieutvärderingar och hälsomätningar för att genom en noggrann kartläggning optimera personens biokemi och livsstil – oavsett utgångsläge. 

FunMed Executive Health Program

Genom FunMed Executive Health Program kan vem som helst utveckla sin hälsa för en radikal förbättring av sina hälsovärden, baserat på sina specifika utmaningar och hälsomål. Genom regelbundna besök och kontinuerlig kommunikation med FunMeds företagskunder, kan Peter skräddarsy lösningar som leder till friskare och mer högpresterande medarbetare. 

– Vi lägger mycket tid och fokus på individuellt stöd och rådgivning. Med kunskap är det helt enkelt lättare att göra de förändringar som krävs för att äntligen kunna balansera sin biokemi, avslutar Peter. 

Läs mer om FunMed

 

Mer från FunMed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FunMed och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?