1515

Nordenbörser: Laxfest i Oslo – storbanken räknar med högre priser

De nordiska börserna steg på måndagen efter helgens Nafta-uppgörelse mellan USA och Kanada som bidrog till ett bättre sentiment vilket också fick börserna i övriga Europa att stiga överlag.

Köpenhamnsbörsens OMXC25-index var upp 0,2 procent.

Vindkraftsbolaget Vestas hade dock en tung start på veckan och backade 2,8 procent. 

"Faktum är att tredje kvartalet i stort sett var det bästa sedan 2013. Handelsretoriken tog fart, men marknaden tog det i allmänhet med ro. Och om vi tittar in i fjärde kvartalet, kommer retoriken fortsatt spela stor roll", sade Otto Friedrichsen, aktiestrateg vid Formuepleje, till Ritzau Finans angående Vestas svaga utveckling.

OBX-indexet i Oslo steg 0,5 procent på måndagen.

Norwegian tappade på måndagen efter att konkurrenten Ryanair meddelat att den sänker helårsprognosen med hänvisning till en svag utveckling i september och ett högt oljepris.

Bolaget meddelade samtidigt att vinterkapaciteten 2018 sänks med en procent, som svar på lägre biljettpriser, högre oljepriser och en högre kostandsmiljö på grund av EU261. 

Laxodlarna gick dock starkt på måndagen, bland annat efter att Handelsbanken Capital Markets höjt riktkursen för Marine Harvest, Leroy, Bakkafrost och Grieg Seafood. Banken ser en uppåtrisk för laxpriserna framöver. 

OMXH25-indexet i Helsingfors sjönk 0,6 procent. Bland enskilda aktier gick Outokumpu starkast, upp 1,2 procent, följt av Nokia som klättrade 0,8 procent. 

Tyngre gick det däremot för Metso och Kone som tappade 2,88 respektive 2,5 procent. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?