ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordenbörser: Laxen lyfte Oslo, Maersk sänkte Köpenhamn

De nordiska börserna gick åt skilda håll men snarare nedåt än upp på tisdagen. Köpenhamn och Helsingfors handlades lägre medan Oslo var aningen högre. Samlingsindexet Nordic Vinx 30 sjönk 0,5 procent till 930.

I Köpenhamn backade OMXC20 Cap med 0,8 procent. I botten av det danska indexet fanns Maersk, sedan rederiet fått sin riktkurs sänkt av italienska Equita från 13 till 12 danska kronor. Rekommendationen var fortsatt behåll, enligt Bloomberg News. Maersks B-aktie handlades ned 2,1 procent medan A-aktien backade 2,0 procent.

Teleoperatören TDC steg kraftigt på måndagen efter nyheten om att bolaget säger ja till budet från danska pensionsbolag tillsammans med australiska Macquarie. På tisdagen rekylerade TDC-aktien i stället något och var ned 0,3 procent. Verkstadsaktien FL Smidth steg en dryg procent dagen efter USA:s president Donald Trumps besked om stora investeringar i infrastruktur. 

I Oslo steg börsen något med hjälp av bland annat laxbolaget Norway Royal Salmon, som stärktes 3,6 procent. Sjömatsaktierna som kollektiv steg 2,2 procent, enligt branschindexet OBSFX.

"Det är en positiv sektor över hela laget i dag, och det är egentligen en fortsättning av det positiva momentum som har rått i ett par veckor, där man sett både att norska laxpriser har hållit sig oförskämt bra trots mycket större slaktvolymer än väntat i år, kombinerat med spekulationer om att det som för närvarande är en låg algdödlighet i Chile fortsatt kan bli en bra bit högre", sade Lage Böhren på Carnegie enligt TDN Direkt.

OMXH25 i Helsingfors var ned 0,3 procent. I botten av indexet fanns för dagen verkstadsbolaget Konecranes, som sjönk 4,1 procent, tillsammans med Orion som backade 3,1 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies