Annons

Nordenbörser: H&M och Nokia bland vinnarna

De nordiska börserna följde med upp i ett allmänt förbättrat risksentiment globalt efter helgen.

Det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 slutade måndagen 0,9 procent högre på nivån 981 och där fanns H&M, Nokia och A.P. Møller-Mærsk bland vinnarna.

H&M sköt upp 3,2 procent med stöd av att Credit Suisse höjt rekommendationen för aktien till outperform från underperform. Nokia steg 2,2 procent sedan Handelsbanken i en analys framhållit att bolaget är överkapitaliserat. Banken tror att telekombolaget kan höja sin utdelning rejält i år.

Finländska H25-indexet handlades upp 1,0 procent medan danska OMXC20 Cap slutade 0,8 procent högre.

Konglomeratet A.P. Møller-Mærsk ökade 2,7 procent, efter att liksom Nokia ha varit en av de nordiska förlorarna i fredags. Mærsk meddelade på måndagen att det sålt av sin ägarandel i hamnen i belgiska Zeebrügge. Därutöver visade det sig att orkanen Irma, som drog in över Florida i USA under helgen, orsakade en betydligt mildare förödelse än förväntat.

Det något mildare ovädret kombinerat med att Nordkoreaspänningarna lagt sig något bidrog till allmänt förbättrad riskaptit globalt på måndagen. Mot strömmen rörde sig dock det danska läkemedelsbolaget Lundbeck, som föll 14 procent, efter meddelande om att vd Kåre Schultz lämnar för att i stället leda det israeliska generikabolaget Teva.

I Oslo slutade DNO lägre liksom Petroleum Geo-Services, som backade drygt 1 procent. Vinnare i Norge var bland andra Subsea 7 samt laxodlingsbolagen Laröy Seafood, Salmar och Bakkafrost.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?