1515

Nordenbörser: Helsingfors backade på rapporter

Det var spridda riktningar på de nordiska börserna. Det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 summerade till en uppgång om 0,2 procent på nivån 999.

Det breda europeiska indexet Stoxx Europe 600 ökade samtidigt 0,8 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index var ned 0,7 procent där Orion och Kone tyngde.

Orion handlades 12,4 procent lägre sedan bolaget rapporterat sämre resultat än väntat.

Inte heller Kones kvartalsrapport nådde förväntningarna. Aktien handlades 4,5 procent lägre.

I Köpenhamn var OMXC20-indexet oförändrat.

Maersk ökade 0,7 procent efter Jyske Bank höjt rekommendationen för aktien till minska från sälj.

Bankrapportfloden i Norden fortsätter. På onsdagen var det Swedbank och på torsdagsmorgonen kommer Danske Bank och Nordea. Danske stängde 0,4 procent högre på onsdagen medan Nordea Bank backade 0,8 procent.

Jyske Bank retirerade 0,4 procent sedan Handelsbanken sänkt sin rekommendation för aktien till minska.

Aktierna med bäst utveckling för dagen var Dong Energy och Lundbeck medan Novozymes och Genmab hade sämre utveckling.

I Oslo stängde OBX 0,4 procent högre. Leroy Seafood Group och Aker Solutions steg båda 1,9 procent. Schibsted tappade 3,3 procent sedan DNB ändrat rekommendationen för aktien till neutral från köp.

De båda laxodlarna Grieg Seafood och Bakkafrost tappade 1 procent på onsdagen.

Strax innan 17:45 handlades WTI-oljan 1,2 procent högre till 46:96 dollar per fat medan Brentoljan steg 1,4 procent till att närma sig 50 dollar per fat.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så accelererar Riksbyggen digitaliseringen inom fastighetsbranschen

Sofia Enberg, vd för Rafino.
Sofia Enberg, vd för Rafino.

Bygg- och fastighetsbranschen ligger efter när det gäller digitalisering. Nu tar Riksbyggen täten för att snabba på utvecklingen genom ett nystartat dotterbolag som erbjuder digitala tjänster som hjälper till med allt från lägenhetsförsäljning till kattmatning.

Digitalisering är en självklarhet i samhället i dag. Trots det har fastighetsbranschen generellt sett legat efter övriga branscher. För att driva utvecklingen snabbare framåt har Riksbyggens dotterbolag, Rafino, fått i uppdrag att jobba med de frågorna.

– Med bildandet av bolaget vill vi öka tempot i digitaliseringen genom att erbjuda digitala tjänster både till oss själva men också till andra aktörer på fastighetsmarknaden Vi vill inte bara att Riksbyggen ska bli mer digitalt utan driva på hela branschen, säger Sofia Enberg, vd för Rafino.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande  

Och det är inte lite som är på gång. Riksbyggen har kommit en bra bit på sin digitaliseringsresa och har redan tillsammans med sitt dotterbolag lanserat flera nya digitala tjänster, till exempel automatisering av hyresavtal med digital signering samt en helt digital process för överlåtelser vid försäljning av lägenheter införts. Något som har ökat hastigheten på handläggningen avsevärt och som ersätter runt 50 000 pappersbrev inom Riksbyggens förvaltning – varje år.

– När någon i dag köper en lägenhet i en bostadsrättsförening har den personen hela tiden kontakt med mäklaren som i sin tur sköter kontakten med fastighetsförvaltaren, styrelsen och så vidare. I den här processen är det en himla massa dokument som skickas runt för att godkännas av olika parter. Vår tjänst ”Digital överlåtelse” tar hand om detta helt digitalt, och nu erbjuder vi den även till andra aktörer på marknaden såsom förvaltare, mäklare och bostadsrättsföreningar för att nyttja.

Läs mer om Riksbyggens dotterbolag Rafino

Men även i vardagen behövs digitalisering, något som Riksbyggen har tagit fasta på genom att i ett pilotprojekt låta boende styra såväl värme som belysning via en app i mobilen. Rafino har även tagit fram en annan app - Hemshare - vars syfte är att förenkla vardagslivet genom att man som boende i ett flerbostadshus kan nyttja hemnära tjänster och öka grannsamverkan.

– Om du vill ha en tjänst, till exempel städning, så får du erbjudande om det i appen och kan där även sköta all tidsbokning, kommunikation och betalning. Dessutom kan du öka grannsamverkan genom allt ifrån att köpa, sälja och låna saker av varandra, till att även hjälpa varandra med att handla, passa katten eller be om hjälp och tips om saker i närområdet. Allt för att främja delningsekonomi och cirkulärt tänkande.

Än så länge är appen på pilotstadiet, men testerna visar en stor nyfikenhet och hög användningsgrad från de boende som fått tillgång till appen. Nu är planen att rulla ut Hemshare i full skala över vintern.

– Det här är riktigt bra tjänster som både främjar hållbarhet och ökar effektivitet och kundnytta.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?