ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordenbörser: Fortsatt fall för Danske Bank

STOCKHOLM (Direkt) De nordiska börserna. Samlingsindexet Vinx 30 ökade 0,9 procent till nivån 967. 

Köpenhamnsbörsens OMXC25-index var upp 0,3 procent. 

Danske Bank tappade 3,9 procent. På fredagen rapporterade Bloomberg News att brittiska myndigheter undersöker den eventuella användningen av brittiska juridiska enheter när det gäller penningtvättshärvan. På eftermiddagen meddelade kreditvärderingsinstitutet Moody's också att man sänkte utsikterna för Danske Banks betyg A1 till negativa från stabila. 

I toppen fanns Ambu, som steg 5,3 procent. Mads Flink på Danske Bank sade till Ritzau Finans att det sannolikt är ombalanseringen av FTSE:s europeiska mid cap-index som ligger bakom uppgången. Vilket också var fallet för GN, som steg 1,3 procent.

OBX-indexet i Oslo steg 0,6 procent.

Blankarfavoriten REC Silicon steg 6,9 procent på fredagen. 

"Jag tror det är en konsekvens av att aktien har körts ner och att den är väldigt blankad, då ska det lite till för att det ska bli stora svängningar", sade Andreas Bertheussen, analytiker vid Kepler Cheuvreux, sade till TDN Direkt.

En annan vinnare i Oslo var Tomra, aktien steg 5,8 procent. Bolaget höll kapitalmarknadsdag på fredagen och presenterade nya finansiella mål för perioden 2018-2023. Enligt målen ska bolaget ha en försäljningstillväxt på över 10 procent och att ebita-marginalen ska överstiga 18 procent. Utdelning ska ligga på 40-60 procent.

OMXH25-indexet i Helsingfors klättrade 0,9 procent. 

Starkast gick Stora Enso, upp 3,6 procent, följt av DNA som ökade 2,6 procent. 

Tyngre gick det för Amer Sports som backade 2,1 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies