ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordenbörser: Danske Bank faller efter besked om utredning i USA

De nordiska börserna handlades blandat på fredagen. Det nordiska samlingsindexet Vinx 30 var ned 0,1 procent till nivån 948. 

I Köpenhamn försvagades OMXC25 0,5 procent till 1.124. Danske Bank var fortsatt under press i spåren av den estländska penningtvättshärvan. Analytiker har bedömt att sannolikheten för att vd Thomas Borgen är kvar på posten vid det kommande årsskiftet är 33 procent. Aktien sjönk 1,1 procent. 

Sämst bland storbolagen i Köpenhamn gick det för Bavarian Nordic som backade 5,9 procent sedan aktien nedgraderats till sälj från tidigare neutral av nederländska banken Kempen.

Medicinteknikbolaget Ambu, som föll 6,6 procent på torsdagen efter ett negativt uttalande av Jyske Bank, sjönk ytterligare 4,0 procent på fredagen.

Bland de bäst presterande bolagen i Danmark var Royal Unibrew som lyfte 1,6 procent efter att SEB höjt riktkursen till 620 från 590 danska kronor och upprepat rekommendationen köp.

OBX-indexet i Oslo ökade 0,2 procent till 841. Norsk Hydro var en av Oslobörsens mest omsatta aktier och steg en dryg procent efter nyheten att kinesiska provinsen Shandong kommer införa en ny avgift på ström för kolkraftverk, skrev TDN.

DNB Markets har höjt riktkursen för rederiföretaget Golden Ocean till 95 från 90 norska kronor och upprepade köp. Aktien var upp 3,0 procent till 75 norska kronor.

Sämre gick det för mediabolaget Schibsted som sjönk 2,6 procent.  

Helsingforsbörsens OMXH25-index stärktes 0,9 procent till 4.271. Flera verkstadsbolag återfanns bland vinnarna, däribland Valmet och Konecranes, som både steg över 2 procent. Dock sjönk Cargotec med 0,4 procent.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer