Annons

Nordenbörser: Billigare olja sänkte Oslo

De nordiska börserna sjönk på måndagen och det regionala indexet Vinx 30 tappade 0,6 procent till 957. Stockholmsbörsen klarade sig undan med en mindre nedgång medan inte minst oljerelaterade bolag i Norge hade en tung dag sedan oljepriset rört sig nedåt. På Köpenhamnsbörsen föll läkemedelsbolaget Lundbeck kraftigt.

I Oslo tappade indexet OBX 1,0 procent till 726. Oljeunderleverantören Aker Solutions sjönk 3,0 procent medan BW Offshore och borrbolaget Seadrill föll runt 7 procent vardera.

Bankerna DNB Markets och Barclays anser båda att en förlängning av de produktionsbegränsningar som oljekartellen Opec och vissa andra oljeproducerande länder har infört redan är inprisade av marknaden inför ett möte på torsdag, rapporterade TDN Finans.

En ljuspunkt på Oslobörsen var att flera havsmatföretag återhämtade sig efter fredagens kursnedställ i sektorn.

Köpenhamnsbörsens C20-index tappade 0,7 procent. Läkemedelsbolaget Lundbeck sjönk 7,2 procent efter press från att Nordea i en analys sänkt riktkursen för aktien ytterligare med fortsatt säljrekommendation, rapporterade Ritzau Finans.

Sektorkollegan Novo Nordisk backade 0,9 procent. Ett av få stigande bolag i det danska storbolagsindexet var verkstadsbolaget Flsmidth.

Finländska OMXH25 avslutade dagen ned 1,0 procent. Ståltillverkaren Outokumpu sjönk 3,8 procent och Metsä Board backade 2,7 procent. På vinnarsidan återfanns endast verkstadsbolaget Metso som steg med försiktiga 0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?