1515
Annons

Nordenbörser: Avslagen Carlsberg i Köpenhamn

De nordiska börserna utvecklades positivt i tisdagshandeln med undantag för Köpenhamnsbörsen som gick mot strömmen. Samlingsindexet Vinx 30 försvagades 0,4 procent till nivån 944. 

Pengarna rann ur Carlsberg-aktien.
Pengarna rann ur Carlsberg-aktien.Foto:Leif R Jansson / TT

I Köpenhamn tappade OMXC25-indexet 0,7 procent till 1.128. 

Carlsberg hämmades av att tyska Berenberg sänkt riktkursen från 750 till 710 danska kronor. Bryggeriaktien föll 1,9 procent till drygt 759 kronor. 

Motvind var det även för Maersk. Bolaget kommer den 19 september att presentera organisationsförändringar, enligt Ritzau Finans. Den mer likvida B-aktien tappade 3,1 procent. 

Helsingforsbörsens OMXH25-index noterades 0,3 procent högre vid 4.237. 

Amer Sports rusade nära 19 procent i spåren av att bolaget fått indikationer om intresse från en grupp som inkluderar Anta, Kinas största sportklädesbolag. Prisindikationen som inkluderades låg på 40 euro per aktie, 5:80 euro högre jämfört med tisdagens stängningsnotering. 

OBX-indexet i Oslo var upp 0,2 procent till 835, hjälpt av stigande oljepriser. 

Barclays har uppgraderat rekommendationen för Equinor till jämvikt från undervikt. Därutöver har tyska Berenberg tagit upp bevakning med rekommendationen behåll och riktkursen 245 norska kronor. Aktien stärktes 2,1 procent till 214:60 kronor. 

I samma sektor adderade oljeservicebolaget PGS 2,4 procent. 

Schibsted stärktes 3,1 procent. Enligt Breakit överväger mediekoncernen att ta in en större majoritetsägare i låneförmedlaren Lendo och investmentbanken Arctic Securites ska ha anlitats. Enligt sajten ska planen vara att sälja 20 till 30 procent av Lendo. 

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera