Norden: Vestas steg efter order från Buffett

Börserna i Norden kämpade med att finna en riktning på fredagen, då indexen till slut stängde överlag på plus. Stöd kom bland annat från oljan, som steg samtidigt som investerare smälte veckans amerikanska räntebesked.

Det nordiska samlingsindexet Nordic VINX 30 steg med 0,2 procent till 914.

Börssentimentet under den gångna veckan har varit gott med uppgångar om drygt 2 procent på Europabörserna, något som smittat av sig till de nordiska handelsplatserna. Onsdagens något hökaktiga amerikanska räntebesked har fått aktier att stiga mot årshögsta.

Starkast i Norden gick börsen i Oslo vars OBX-index stängde 0,9 procent upp, främst hjälpt av Brent som ökade 1,5 procent efter några dagars nedgång.

Aktier med koppling till energisektorn gick naturligt bra med Statoil som klart största indexbidragare efter plus 2,3 procent för oljegiganten.

Det faktum att DNB höjt sin riktkurs för Statoil spelade sannolikt också in. Att gaspriset stigit med 39 procent under det fjärde kvartalet gynnar bolaget, som enligt DNB är den största spelaren i det segmentet.

Även i Köpenhamn hade köparna övertaget och tog OMXC20 till plus 0,4 procent. Vestas var en av aktierna som utmärkte sig på det positiva planet genom att klättra drygt 2 procent. Mid American Energy, en del av Berkshire Hathaway, har lagt en order på 153 MW vindturbiner till ett projekt i Iowa.

Börsen i Helsingfors pendlade mellan plus och minus, men föll i sluthandeln till ett tapp på 0,2 procent. I indexbotten var det blandat med Valmet på minus 3 procent och tungviktaren Fortum 1,9 procent lägre.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?