1515
Annons

Norden säker hamn för fastighetskapital

Den svenska och nordiska fastighetsmarknaden erbjuder internationella investerare stabilitet. 

Det är välkommet i en omvärld där brexit och det spända läget mellan USA och Nordkorea är faktum.

Bruce Dear.
Bruce Dear.Bild:Amanda Lindgren
Knappt häften av alla investeringar i startupföretag i Norden gick till Sverige under första halvåret 2017.
Knappt häften av alla investeringar i startupföretag i Norden gick till Sverige under första halvåret 2017.

Det säger brittiske advokaten Bruce Dear, som är ansvarig för advokatbyrån Evershed Sunderlands fastighetsavdelning i London, vid ett besök i Stockholm.

Det instabila globala läget var ett av fokusområdena under årets Business Arena i Stockholm. Var och varannan dag får vi nyheter som kan ge ny orsak till oro.

Läget mellan USA och Nordkorea är mycket spänt och i Europa är brexit ett återkommande ämne i nyheterna.

”De nordiska marknaderna är stabila tillflyktsorter i en mycket stormig omvärld,” säger Bruce Dear.

I sviterna av finanskrisen ansågs Norden vara något av en säker hamn för investerare som ville förränta sitt kapital till lägsta möjliga risk.

Det berodde delvis på att de nordiska länderna – eventuellt med undantag för Danmark och Island – inte drabbades lika hårt av krisen som andra länder, i synnerhet i södra Europa, men även på att korruption inte är ett lika stort problem i Norden som i många andra länder.

Likaså anses marknaden vara transparent, och där är fastighetsmarknaden ett föredöme.

”Globalt anses Norden vara synonymt med transparens och integritet på marknaden,” säger Bruce Dear.

”Lägg därtill säkerhet och förutsägbar avkastning och du har en marknad med stor dragningskraft.”

Förutsägbarhet är för övrigt inte den brittiska politikens paradgren för närvarande, hävdar han lite lättsamt, och därför bör man inte ta det för givet att Storbritanniens EU-utträde verkligen blir av.

”Oförutsägbarhet har blivit den brittiska politikens grunddrag. Men ja, ett utträde ur EU är det mest sannolika utfallet. Det är kanske 5 procents chans att brexit inte blir av.”

Frågan är dock om hotet om en brexit har lett till en flykt till säkerhet bland investerare i landet, exempelvis till Norden.

Bruce Dear säger att en del internationella investerare är oroliga inför brexit men tillägger att dessa investerare tack vare det brittiska pundets svaga utveckling och det faktum att reala tillgångar i Storbritannien fortfarande anses vara högkvalitativa – landet är trots allt Europas i särklass största kommersiella fastighetsmarknad – fortfarande är intresserade av att äga tillgångar där.

”Dock har jag sett några klienter diversifiera en del kapital, som en hedge, till Norden, USA och så vidare” säger han.

Det är dock en naturlig del i att ha en balanserad global portfölj, enligt Bruce Dear.

Vad ser då en advokat som är verksam i Londons finansiella marknad som det sämsta möjliga utfallet av brexit?
”Femton månader efter att Storbritannien röstade för att lämna så verkar det fortfarande inte finnas en enad vision för brexit. Ska brexit innebära ett Storbritannien med stort inslag av frihandel med förhandlad tillgång till EU-marknaden? Eller ett Storbritannien som accepterar de flesta av EU:s regler i utbyte mot full access till EU:s marknader? Eller något däremellan?”

”Våra politiker, i och mellan partier, diskuterar fortfarande dessa fundamentala frågor. Och medan de diskuterar tickar klockan för Artikel 50. Den stora faran är att tiden för diskussion rinner iväg och lämnar Storbritannien med en oorganiserad ad hoc -brexit. Låt oss hoppas att premiärministerns tal i Florens på fredagen klargör en del.”


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer 

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit. 

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?