Annons

Norden säker hamn för fastighetskapital

Den svenska och nordiska fastighetsmarknaden erbjuder internationella investerare stabilitet. 

Det är välkommet i en omvärld där brexit och det spända läget mellan USA och Nordkorea är faktum.

Bruce Dear.
Bruce Dear.Bild:Amanda Lindgren
Knappt häften av alla investeringar i startupföretag i Norden gick till Sverige under första halvåret 2017.
Knappt häften av alla investeringar i startupföretag i Norden gick till Sverige under första halvåret 2017.

Det säger brittiske advokaten Bruce Dear, som är ansvarig för advokatbyrån Evershed Sunderlands fastighetsavdelning i London, vid ett besök i Stockholm.

Det instabila globala läget var ett av fokusområdena under årets Business Arena i Stockholm. Var och varannan dag får vi nyheter som kan ge ny orsak till oro.

Läget mellan USA och Nordkorea är mycket spänt och i Europa är brexit ett återkommande ämne i nyheterna.

”De nordiska marknaderna är stabila tillflyktsorter i en mycket stormig omvärld,” säger Bruce Dear.

I sviterna av finanskrisen ansågs Norden vara något av en säker hamn för investerare som ville förränta sitt kapital till lägsta möjliga risk.

Det berodde delvis på att de nordiska länderna – eventuellt med undantag för Danmark och Island – inte drabbades lika hårt av krisen som andra länder, i synnerhet i södra Europa, men även på att korruption inte är ett lika stort problem i Norden som i många andra länder.

Likaså anses marknaden vara transparent, och där är fastighetsmarknaden ett föredöme.

”Globalt anses Norden vara synonymt med transparens och integritet på marknaden,” säger Bruce Dear.

”Lägg därtill säkerhet och förutsägbar avkastning och du har en marknad med stor dragningskraft.”

Förutsägbarhet är för övrigt inte den brittiska politikens paradgren för närvarande, hävdar han lite lättsamt, och därför bör man inte ta det för givet att Storbritanniens EU-utträde verkligen blir av.

”Oförutsägbarhet har blivit den brittiska politikens grunddrag. Men ja, ett utträde ur EU är det mest sannolika utfallet. Det är kanske 5 procents chans att brexit inte blir av.”

Frågan är dock om hotet om en brexit har lett till en flykt till säkerhet bland investerare i landet, exempelvis till Norden.

Bruce Dear säger att en del internationella investerare är oroliga inför brexit men tillägger att dessa investerare tack vare det brittiska pundets svaga utveckling och det faktum att reala tillgångar i Storbritannien fortfarande anses vara högkvalitativa – landet är trots allt Europas i särklass största kommersiella fastighetsmarknad – fortfarande är intresserade av att äga tillgångar där.

”Dock har jag sett några klienter diversifiera en del kapital, som en hedge, till Norden, USA och så vidare” säger han.

Det är dock en naturlig del i att ha en balanserad global portfölj, enligt Bruce Dear.

Vad ser då en advokat som är verksam i Londons finansiella marknad som det sämsta möjliga utfallet av brexit?
”Femton månader efter att Storbritannien röstade för att lämna så verkar det fortfarande inte finnas en enad vision för brexit. Ska brexit innebära ett Storbritannien med stort inslag av frihandel med förhandlad tillgång till EU-marknaden? Eller ett Storbritannien som accepterar de flesta av EU:s regler i utbyte mot full access till EU:s marknader? Eller något däremellan?”

”Våra politiker, i och mellan partier, diskuterar fortfarande dessa fundamentala frågor. Och medan de diskuterar tickar klockan för Artikel 50. Den stora faran är att tiden för diskussion rinner iväg och lämnar Storbritannien med en oorganiserad ad hoc -brexit. Låt oss hoppas att premiärministerns tal i Florens på fredagen klargör en del.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?