Norden säker hamn för fastighetskapital

Den svenska och nordiska fastighetsmarknaden erbjuder internationella investerare stabilitet. 

Det är välkommet i en omvärld där brexit och det spända läget mellan USA och Nordkorea är faktum.

Bruce Dear.
Bruce Dear.Bild:Amanda Lindgren
Knappt häften av alla investeringar i startupföretag i Norden gick till Sverige under första halvåret 2017.
Knappt häften av alla investeringar i startupföretag i Norden gick till Sverige under första halvåret 2017.

Det säger brittiske advokaten Bruce Dear, som är ansvarig för advokatbyrån Evershed Sunderlands fastighetsavdelning i London, vid ett besök i Stockholm.

Det instabila globala läget var ett av fokusområdena under årets Business Arena i Stockholm. Var och varannan dag får vi nyheter som kan ge ny orsak till oro.

Läget mellan USA och Nordkorea är mycket spänt och i Europa är brexit ett återkommande ämne i nyheterna.

”De nordiska marknaderna är stabila tillflyktsorter i en mycket stormig omvärld,” säger Bruce Dear.

I sviterna av finanskrisen ansågs Norden vara något av en säker hamn för investerare som ville förränta sitt kapital till lägsta möjliga risk.

Det berodde delvis på att de nordiska länderna – eventuellt med undantag för Danmark och Island – inte drabbades lika hårt av krisen som andra länder, i synnerhet i södra Europa, men även på att korruption inte är ett lika stort problem i Norden som i många andra länder.

Likaså anses marknaden vara transparent, och där är fastighetsmarknaden ett föredöme.

”Globalt anses Norden vara synonymt med transparens och integritet på marknaden,” säger Bruce Dear.

”Lägg därtill säkerhet och förutsägbar avkastning och du har en marknad med stor dragningskraft.”

Förutsägbarhet är för övrigt inte den brittiska politikens paradgren för närvarande, hävdar han lite lättsamt, och därför bör man inte ta det för givet att Storbritanniens EU-utträde verkligen blir av.

”Oförutsägbarhet har blivit den brittiska politikens grunddrag. Men ja, ett utträde ur EU är det mest sannolika utfallet. Det är kanske 5 procents chans att brexit inte blir av.”

Frågan är dock om hotet om en brexit har lett till en flykt till säkerhet bland investerare i landet, exempelvis till Norden.

Bruce Dear säger att en del internationella investerare är oroliga inför brexit men tillägger att dessa investerare tack vare det brittiska pundets svaga utveckling och det faktum att reala tillgångar i Storbritannien fortfarande anses vara högkvalitativa – landet är trots allt Europas i särklass största kommersiella fastighetsmarknad – fortfarande är intresserade av att äga tillgångar där.

”Dock har jag sett några klienter diversifiera en del kapital, som en hedge, till Norden, USA och så vidare” säger han.

Det är dock en naturlig del i att ha en balanserad global portfölj, enligt Bruce Dear.

Vad ser då en advokat som är verksam i Londons finansiella marknad som det sämsta möjliga utfallet av brexit?
”Femton månader efter att Storbritannien röstade för att lämna så verkar det fortfarande inte finnas en enad vision för brexit. Ska brexit innebära ett Storbritannien med stort inslag av frihandel med förhandlad tillgång till EU-marknaden? Eller ett Storbritannien som accepterar de flesta av EU:s regler i utbyte mot full access till EU:s marknader? Eller något däremellan?”

”Våra politiker, i och mellan partier, diskuterar fortfarande dessa fundamentala frågor. Och medan de diskuterar tickar klockan för Artikel 50. Den stora faran är att tiden för diskussion rinner iväg och lämnar Storbritannien med en oorganiserad ad hoc -brexit. Låt oss hoppas att premiärministerns tal i Florens på fredagen klargör en del.”


Innehåll från HuaweiAnnons

”Tekniken är på väg att göra affärsresandet överflödigt”

Mycket pekar på att affärsresandet kommer att fortsätta minska även efter pandemin. 

Det ställer krav på företagen att accelerera utvecklingen av sina digitala mötesrum – och ta det smarta kontoret till nästa nivå.  

Så kan smartare teknik göra ditt kontor mer effektivt 

I en global undersökning bland resenärer som det amerikanska managementkonsultbolaget Oliver Wyman gjorde förra våren svarade 27 procent att de planerar att resa mindre i jobbet i framtiden. När samma fråga ställdes i höstas hade siffran stigit till 43 procent, vilket visar på en insikt om att många av de affärsresor som görs i vanliga fall egentligen är onödiga. För varför ska man resa kors och tvärs över världen när det funkar lika bra att mötas i ett digitalt sammanhang? 

Det skulle i så fall vara för att slippa teknik som inte håller måttet. Flera av de som medverkade i undersökningen ansåg inte att telekonferenser var ett effektivt sätt att sköta affärer på, och de såg det inte heller som ett bra verktyg för att bygga nya affärsrelationer. Alla som deltagit i en telekonferens med dåligt ljud och undermålig bildkvalitet skulle nog hålla med om detta. 

Som att mötas ansikte mot ansikte

En förutsättning för att företagen ska kunna ersätta affärsresor med digitala träffar borde därför vara att använda teknik som gör det möjligt att mötas som i verkliga livet. Det är något som Huawei tagit fasta på med IdeaHub – ett produktivitetsverktyg för det smarta kontoret.  

– Pandemin har för alltid förändrat hur människor kommunicerar med varandra. Med IdeaHub vill vi hjälpa våra kunder att uppnå det mest effektiva sättet för kommunikation i både online- och offline-möten. När de inte har någon annan kommunikationsmetod än telekonferens, ser vi till att de kan interagera som om de var på samma plats. Detta med hjälp av vår avancerade ljud- och videoteknik samt sömlösa whiteboard-upplevelse, förklarar Johan Eriksson, Cloud & AI Business Manager på Huawei. 

Fokus på enkelhet

IdeaHub tillhör Huaweis intelligenta kommunikationsproduktserie, som är baserad på mer än 20 års audiovisuell forskning och utveckling. IdeaHub-seriens produkter är skapade ur en ökad efterfrågan på effektivare kommunikation och framväxten av teknologier som moln och artificiell intelligens – som har lett till en ny era av smarta kontor, där man kan arbeta när som helst, var som helst. En viktig del i utvecklingen av IdeaHub har varit att göra den så enkel som möjligt att använda. 

– Vi integrerade en professionell videokonferenskamera och mikrofonuppsättning i IdeaHub och gjorde den vacker och enkel. Dubbla operativsystem gör det också lätt för användarna att nå alla sina kunder på olika typer av plattformar med en enhet. Fem olika trådlösa delningsmetoder, AI-driven kamera, mikrofon och whiteboard gör tekniken okomplicerad och lättillgänglig. 

För att deras kunder ska slippa problemet med teknik som inte beter sig som den ska, har Huawei gjort IdeaHub så pass tillförlitlig att den kan hantera upp till 30 procents paketförlust under ett videomöte. 

– Andra avancerade teknologier som speaker tracking samt text- och  formigenkänning är alla tillgängliga genom ett enkelt klick. Detta i syftet att förbättra möteseffektiviteten och förhindra att tekniken tar huvudrollen och distraherar deltagarna från mötet. 

Miljöperspektivet 

Tittar man på IdeaHub utifrån ett större perspektiv, tror Johan Eriksson att den här typen av teknik i längden även kommer att ha en positiv inverkan på miljön. 

– Eftersom IdeaHub gör onlinemöten lika effektiva som att mötas ansikte mot ansikte, tror jag att vi inte längre kommer att ha något stort behov av att resa i arbetet. På så sätt bidrar tekniken till minskad klimatpåverkan. 

Så kan smartare teknik göra ditt kontor mer effektivt 

 

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?