Annons

Norden: Rusning i norskt rederi

Börserna i Norden rörde sig överlag högre på tisdagen bortsett från Köpenhamn som tyngdes av stora läkemedelsbolag. Ett domstolsbeslut om att det krävs en parlamentarisk omröstning för att utlösa den tvååriga nedräkningen till Brexit hjälpte marknaden något.

Samlingsindexet Nordic Vinx ökade 0,3 procent till 917.

I Oslo stängde OBX-index vid plus 0,8 procent med Norsk Hydro som vinnare för dagen efter att aktien avancerat över 7 procent. Enligt uppgifter till Bloomberg avser den kinesiska regeringen att stoppa produktionen av aluminium under vintern för att minska på luftföroreningarna. Priset på aluminium steg snabbt till årshögsta vilket drog med sig Norsk Hydro.

En mer spektakulär rörelse stod I.M Skaugen för som rusade över 300 procent. På måndagskvällen tillkännagav rederiet ett avtal om transport av naturgas värt cirka 3,5 miljarder över en tioårsperiod. Bolaget har haft motvind, så sent som i maj i fjol var det nära konkurs.

Trots hyfsad börsoptimism retirerade OMXC20 i Köpenhamn 0,4 procent tyngt av Lundbeck och Novo Nordisk. Det sistnämnda bolaget har fått riktkursen sänkt av Commerzbank som dock fortfarande står fast vid rekommendationen "behåll".

I andra änden av storbolagsindex syntes Genmab som avancerade nära 1 procent. Försäljningen av bolagets blodcancerpreparat Darzalex uppgick till 572 miljoner dollar under 2016 vilket hjälpte aktien.

I Helsingfors steg OMXH25 0,8 procent främst lyft av gruvinriktade verkstadsbolag som Outotec och Cargotec. Allra starkast gick dock Kone med plus 3,7 procent inför torsdagens rapport från hissbolaget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?