1515
Annons

Norden: Rött på många håll

De nordiska indexen försvagades i torsdagshandeln. Det regionala samlingsindexet Vinx 30 var ned 0,3 procent till 994.

I Köpenhamn backade CAP 20-indexet 1 procent.

Sämst utveckling hade smyckesföretaget Pandora som sjönk 10,7 procent efter offentliggörandet av försäljningssiffror för 2017 samt mål för perioden 2018-2022. Både försäljningen - tyngd av ogynnsamma växelkurser - och målen var under analytikernas förväntningar.

Utöver detta har även två av Pandoras toppchefer, Peter Vekslund och Scott Burger, valt att lämna bolaget. Att de väljer att lämna har däremot inget med de låga försäljningssiffrorna att göra, sade Peter Tuborgh till Ritzau Finans samtidigt som aktien backade kraftigt på Köpenhamnsbörsen.

I Helsingfors föll OMXH25-indexet 0,2 procent. Outokumpu och Cargotec pressade.

Vinnare var däremot Valmet Corporation som ökade 5,9 utan nämnvärda nyheter.

Starkt gick även detaljhandelsbolaget Stockmann, upp 5,3 procent, trots en utfärdad vinstvarning för helåret 2017. Nu räknar bolaget inte längre med att nå upp till den rörelsevinsprognos som publicerades i september. Den justerade rörelsevinsten för kvarvarande verksamheter väntas uppgå till cirka 12 miljoner euro, en minskning från föregående år då den låg på 30,9 miljoner. Den egna prognosen var att vinsten skulle vara något svagare eller på samma nivå som utfallet för år 2016.

OBX-indexet i Oslo var ned 0,1 procent till nivån 766.

Bland de största vinnarna fanns Norwegian som ökade 3 procent.

Sämre utveckling hade Golden Ocean, som backade 4,1 procent.

Innehåll från Mobilaris Industrial SolutionAnnons

Spjutspetsteknik möjliggör nollvisionen inom industrin

Den tekniska utvecklingen leder oss mot Industri 4.0, där innovativa lösningar skapar förutsättningar för ökad effektivitet, hållbarhet och säkrare arbetsmiljöer, så att vi äntligen kan nå nollvisionen för allvarliga arbetsplatsolyckor.

Att säkerställa en trygg arbetsmiljö på stora industrianläggningar där personal och många underleverantörer och konsulter vistas är idag en stor utmaning. 

– Det blir allt viktigare att skapa säkra processer och förbättrad samordning och kommunikation på industrianläggningar. Så att man exempelvis kan säkerställa att det alltid är behörig personal som finns på rätt plats på anläggningen, berättar Daniel Enström, VD Mobilaris Industrial Solutions.

Genom åren har Mobilaris Industrial Solutions byggt upp en bred förståelse och kompetens kring industrins förutsättningar. Genom sitt förvärv av Widefind har företaget nu stärkt sin spetskompetens inom bland annat UWB, en teknologi som med hög precision kommunicerar avstånd och positioner, vilket är en förutsättning för smart industri.  

– Vi är en accelerator och pionjär när det gäller digitala arbetsplatslösningar för tung industri. Våra lösningar implementeras enkelt i befintliga processer och system. Lösningarna märks knappt så länge allt flyter på som det ska, men finns där som en trygghet om en farlig situation uppstår. Vi vill göra det enkelt att göra rätt, förklarar Daniel Enström.

Bolaget vidareutvecklar nu sitt koncept Proximity Alert. 

– Vi håller just nu på att testa nya lösningar på en stor komplex industrisajt där hundratals människor och fordon rör sig dagligen. Utöver att säkra att människor befinner sig där de har behörighet att göra tar vi också in fordon i vår lösning för att skapa förbättrade och säkrare trafikflöden på anläggningen, säger Viktor Linde, Product Manager Mobilaris Industrial Solutions.

Det är inte längre brist på teknik som sätter hinder eller som gör det långsamt att rulla ut lösningar inom industrin idag. 

– Snarare bristen på lösningar som enkelt och sömlöst går in i de existerande processerna. Här kan vi visa på mycket goda resultat historiskt, och vi står redo att skala upp vår verksamhet ytterligare framöver för att möjliggöra fler innovativa lösningar för säkrare och effektivare industrier, avslutar Daniel Enström.

Om Mobilaris Industrial Solutions 

Mobilaris Industrial Solutions utvecklar digitala lösningar som förbättrar samordning, säkerhet och effektivitet inom tung industri. Med hjälp av lösningarna, som är baserade på realtids-data, skapas en ökad medvetenhet om vad som sker på arbetsplatsen och gör det möjlighet att koordinera aktiviteter mellan människor, fordon, maskiner, utrustning och olika arbetsplatsområden. 

Läs mer om Mobilaris Industrial Solutions här!

 

Mer från Mobilaris Industrial Solution

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mobilaris Industrial Solution och ej en artikel av Dagens industri

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera