1515

Norden: Överlag uppåt på börserna

De nordiska börserna steg på fredagen med undantag för Oslobörsen. Nordiska samlingsindex Vinx 30 steg 0,7 procent till 991. 

Köpenhamnbörsens CAP 25-index ökade med 0,9 procent.

Starkast var NKT, som steg 5,6 procent. EU-länderna enades på torsdagen om att öronmärka 873 miljoner euro för infrastruktur, bland annat offshorekablar. 

NKT ligger enligt analytiker vid ABG Sundal Collier bra till för dessa nya order.    

Novo Nordisk fick höjd riktkurs till 387 kronor från tidigare 350 kronor med fortsatt köprekommendation hos Nordea.

På Oslobörsen tappade OBX-indexet 0,5 procent med Gjensidige i botten.

Gjensidigeaktien backade 6,6 procent på fredagen efter att ha rapporterat ett svagare resultat än väntat för fjärde kvartalet och ha meddelat att utdelningen blir lägre än väntat.

"Analytikernas förväntningar var för höga och detsamma gäller aktiekursen. En prisnedgång på cirka 10 kronor är enligt min mening en rimlig reaktion", sade Geir Kristiansen vid Beringer Finance till TDN Direkt.   

OMXH25-indexet i Helsingfors steg 0,6 procent. Starkast gick Telia Company, upp 4,6 procent efter rapporten för det fjärde kvartalet. Den underliggande vinsten mätt som ebitda före engångsposter var i linje med marknadens förväntningar. Ett förbättrat kassaflöde och att bolaget avser att upprätthålla utdelningen mottogs positivt av marknaden.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?