


De nordiska börserna uppvisade relativt beskedliga rörelser på onsdagen, i likhet med den allmänna utvecklingen i Europa.
Samlingsindexet Nordic Vinx 30 steg 0,2 procent till indexnivån 920, stött av Vestas, Pandora och Statoil.
Oslobörsen stängde 0,3 procent högre. Indextunga Statoil steg knappt 1 procent sedan oljepriset fortsatt att stiga till trakterna av 17-månadershögsta. Vidare var de oljerelaterade bolagen PGS och DNO nära 5 respektive drygt 3 procent högre. Oljeservicebolaget Archer lyfte 19 procent och har nära dubblats på en vecka.
Inom offshore föll däremot Fred Olsen 13 procent, efter en stark utveckling under december. Carnegies analyschef Frederik Lunde sade till TDN Finans att det inte var någon särskild nyhet som tryckte ned aktien på onsdagen.
Köpenhamnsbörsen steg svagt. Vindkraftsbolaget Vestas aviserade nya order och ökade 1,4 procent. Smyckebolaget Pandora omnämndes i positiva ordalag av såväl Danske som Sydbank och var nära 1 procent högre. Finans, likt fastighetsbolag, utvecklades överlag svagt i Europa. Bland danska förlorare återfanns Tryg, Jyske och Danske Bank.
Betaltjänstbolaget Nets tappade drygt 1 procent. Flera storkunder siktar på att gå över till ärkerivalen Mobilepay, enligt Ritzau. Aktien har haft en svag utveckling sedan börsnoteringen tidigare under 2016.
Helsingforsbörsen stängde svagt ned tyngt av de telekom-relaterade bolagen Elisa och Nokia. Telekommunikatörer hade allmänt en svag utveckling i Europa.
Logistikstödsbolaget Aspo lyfte däremot nära 5 procent sedan Nordea höjt rekommendationen för aktien till köp.
I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken.
Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning.
Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO
För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken.
- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Så hjälper LINK Medical sina kunder
Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:
- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst.
Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb
Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag.
- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk.
Om LINK Medical
Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.