Annons

Norden: Maersk ett sänke

De nordiska börserna steg överlag på onsdagen och vidhöll därmed de positiva tongångar som rådde under tisdagen. I Danmark tyngde Maersk.  

Indexet Vinx 30, med de största och mest handlade aktierna i Norden, steg med 0,3 procent.

I Oslo var OBX-index upp 0,3 procent. Tomra System, som tillverkar pantmaskiner, steg med över 3 procent efter att ha presenterat en rapport där både omsättning och resultat översteg analytikernas förväntningar. Bolagets starka orderingång och goda utveckling på den nordamerikanska marknaden lyftes fram bland norska analytiker som bidragande till uppgången i aktien.

Uppåt var det även för Petroleum Geo Systems. Aktien fick en köprekommendation av Morgan Stanley med riktkursen 34 kronor. Aktien stängde på 25 kronor under onsdagen. 

I botten på Oslo börs hittades försäkringsbolaget Storebrand med en nedgång på drygt 4 procent. 

I Köpenhamn slutade CAP 25-indexet oförändrat. Utvecklingen tyngdes av containerbolaget Maersk som backade över 4 procent i spåren efter tisdagens kapitalmarknadsdag som bjöd på en del besvikelser.   

Bioteknikbolaget Genmab var också förlorare efter svaga försäljningssiffror av sitt cancerpreparat, Darzalex. Aktien föll med nära 3 procent. 

Vinnare i Köpenhamn var råvarubolaget FL Smidth som steg med 3 procent. Aktien fick draghjälp av uppgångar för råvarubolag ute i Europa efter stark rapport av Glencore. 

Det var även uppåt för Jyske Bank i linje med uppgångar för bankaktier på övriga europabörser. 

OMXH25 i Helsingfors var upp med 0,4 procent där UPM-Kymmene steg med nära 2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?