Annons

Norden: Laxbolagen drog ned börsen i Oslo

De nordiska börserna gick åt olika håll på fredagen och det regionala indexet Vinx 30 tappade 0,3 procent. Stockholm steg något, medan Helsingfors var oförändrat och Oslo samt Köpenhamn backade.

 

Köpenhamnsbörsens C20-index tappade 0,5 procent och dagens stora förlorare bland de danska storbolagen var industribolaget FLSmidth, som sjönk 4,8 procent - utan att någon företagsspecifik nyhet kommit.

"Det ser ganska våldsamt ut och det utan att jag kan peka på något bolagsspecifikt, annat än att aktien haft en hård period efter offentliggörandet av rapporten för tredje kvartalet", sade Martin Munk, senior rådgivare på Jyske Bank, till Ritzau Finans.

Finländska OMXH25 avslutade dagen på oförändrad nivå. Uppåt gick det för bland andra Cargotec, medan Outotec och Metso vägde på minussidan.

I Oslo tappade OBX 0,4 procent, delvis på grund av en bred nedgång inom sjömatsektorn. Intrafish skrev att priset på färsk lax med leverans i nästa vecka håller sig i närheten av 40 kronor. Det innebär att priserna ligger ganska stilla efter förra veckans kraftiga fall, men marknaden är avvaktande enligt branschtidningen.

"Vi tror att biomassan i sjön är högre än det vi ser i statistiken, och att det nu slaktas omkring 30.000 ton i veckan", sade en exportör till Intrafish.

Marine Harvest backade 2,8 procent och var mest omsatta aktie, och dessutom den som tyngde index mest.

BW Offshore lade fram kvartalsresultat som var bättre än väntat. Bolaget nådde ett ebitda-resultat på 82 miljoner norska kronor, mot förväntade 72 miljoner. En återbetalning drog dock upp resultatet och enligt Pareto Securities var rapporten neutral. Nordea Markets ansåg att resultatet var bra, men det räckte inte för aktien som tappade 1,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?