ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Norden: Lätta nedgångar på börserna

Aktieaptiten i Norden var dämpad under fredagen och de ledande börsindexen stängde marginellt lägre.

Det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 handlades 0,3 procent ned till nivån 945. På övriga kontinenten var rörelserna också små, men något mer positiva.

Det norska indexet OBX stängde 0,1 procent lägre.

Oljeservicebolaget Petroleum Geo-Services (PGS), som avancerade i den inledande handeln på fredagen, avslutade i botten av OBX med en nedgång om över 4 procent.

På torsdagskvällen meddelade PGS att bolaget väntar sig rapportera ett ebitda-resultat på 30 miljoner dollar, vilket är mindre än hälften av de 65 miljoner som marknaden hade väntat sig. Omsättningen väntas uppgå till 155 miljoner dollar, också lägre än förväntningarna. Samtidigt meddelade bolaget att orderboken ligger på den högsta nivån på två år, vilket ändå får uppfattas som positivt enligt flera aktieanalytiker.

I toppen av indexet hittades däremot Norsk Hydro, upp 2,5 procent. På torsdagen fick en rad aluminiumbolag upprepade rekommendationer från Morgan Stanley och Norsk Hydro utnämndes som en av de mer föredragna aktierna.

"Den tioåriga resultatnedgången för aluminiumsektorn kan nu vara över", skriver banken enligt TDN.

I Danmark stängde OMXC20 ned med 0,8 procent.

Energi- och fraktkoncernen AP Møller-Maersk backade med 1 procent. Containerfraktpriserna från Shanghai till en rad destinationer världen över sjönk något i veckan och indexet Shanghai Container Freight Index backade med 0,3 procent på fredagen.

Livsmedelsbolagets Christian Hansen steg med 0,9 procent utan några företagsspecifika nyheter.

Finländska OMXH25 backade 0,4 procent med byggbolaget YIT som främsta sänke.

Tyck till