1515
Annons

Norden: Köparna på hugget efter räntebesked

Börserna i Norden hade vind i seglen efter att torsdagen slutat på plus. Undantaget var Oslo, som följde oljan söderut.

Det nordiska samlingsindexet Nordic VINX 30 steg med 0,5 procent till 911.

 

Efter onsdagskvällens hökaktiga räntebesked, som satte press på USA-börserna, var köparna åter aktiva med breda uppgångar på de globala aktiebörserna.

I Norden var Köpenhamn bäst i klassen med plus 1,6 procent för OMXC20, främst hjälpt av Vestas som avancerade 2,5 procent. Vindturbintillverkaren ska leverera 44 vindkraftverk till ett stort projekt i Belgien.

Även i tungviktaren Maersk var köparna fortsatt aktiva, vilket tog aktien 2,6 procent högre. Sedan tisdagens kapitalmarknadsdag, då ett ökat intresse för konglomeratets energienheter kommunicerades, är aktien upp drygt 10 procent.

Börsen i Helsingfors hade också medvind men hölls tillbaka av bland annat Elisa, ned 3,3 procent samt Outotec som backade 2,8 procent.

Bättre gick det för Outokumpu, som höjdes drygt 3 procent till ett nytt årshögsta. JP Morgan har dragit upp sin rekommendation för ståltillverkaren till övervikt från neutral och branschtidningen Metal Bulletin har rapporterat om kraftigt stigande priser på ferrokrom under det fjärde kvartalet.

Längre västerut i Oslo, sjönk OBX-index 0,9 procent med press från oljerelaterat sedan Brent retirerat nära 1 procent.

Det största indexsänket var dock DNB, som fortsatte ned med 3 procent efter de senaste dagarnas tapp. Torsdagens överraskande beslut om att bankerna ska öka sina kontracykliska kapitalbuffertar vägde således på Norges största bank.

"Höga bostadspriser och en fortsatt uppgång i hushållens skuldsättning är tecken på att finansiella obalanser byggs upp", skriver det norska finansdepartementet i ett pressmeddelande.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?