Annons

Norden: Fortsatt Pandora-pisk på börsen

Flertalet av de nordiska börserna avancerade på tisdagen och regionen utvecklades därmed i linje med övriga Europa. Regionala indexet Vinx 30 steg 0,8 procent.

 

I Oslo steg kurserna på bred front och OBX som helhet steg 1 procent. Bland de stora aktierna var DNB ensam om att hålla till på minussidan, sedan banken hållit kapitalmarknadsdag och där misslyckats med att övertyga investerarna.

Analytikern Geir Kristiansen på Beringer Finance ansåg att beskeden från banken lutade åt det negativa hållet och pekade på att DNB ökar målet för kärnprimärkapitalrelationen till 16,1 procent från tidigare 15 procent, och guidade för en IFRS 9-effekt på 20-30 punkter.

"Det är fortsatt oklart om Finanstilsynet kommer att tillåta en övergångsperiod för IFRS 9-effekten på kapitaltäckningen", skrev Kristiansen i en kommentar enligt TDN Finans. DNB tappade drygt 1 procent.

Golden Ocean rapporterade kvartalssiffror som var bättre än väntat. Golden Ocean stärktes 5 procent.

Finländska OMXH25 stängde 0,1 procent högre med uppgångar för bland andra verkstadsbolagen Konecranes och Outotec.

Köpenhamnsbörsen C20-index gick något svagare än andra i Norden och stängde tisdagens handel vid oförändrade nivåer. Nya kurstapp för smyckestillverkaren Pandora och vindkraftbolaget Vestas bidrog till den kyligare stämningen. För Pandoras del var det siffror från amerikanska rivalen Signet Jewelers som spökade.

"Det är ett par enskilda aktier som drar ned ordentligt i Danmark i dag. Pandora får ännu ett knivhugg efter besvikelsesiffror från Signet. Det ökar på den osäkerhet som råder om priserna på den amerikanska marknaden. All osäkerhet drabbar Pandora hårt just nu", säger Mads Zink, chefsaktiehandlare på Danske Bank, till Ritzau Finans.

Pandora tappade 3,8 procent medan Vestas backade 3,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?