1515

Norden: Danskt mot strömmen

De nordiska börserna sjönk på torsdagen och det regionala samlingsindexet Vinx 30 backade 1,6 procent till 985. Topdanmark gick mot strömmen och nådde högsta nivån sedan 2008.

Köpenhamnbörsens CAP 20-index minskade med 1,5 procent.

På vinnarsidan fanns Topdanmark, som efter att ha presenterat rapporter över förväntan, ökade med 8,9 procent. Ökningen är den största på en dag sedan 2008. Samtidigt nådde aktien den högsta kursen någonsin. 

"Förbättringen beror främst på dräneringsvinster under fjärde kvartalet 2017, samt en lägre nivå av stora skador samt väderrelaterade skador än förväntat", sade vice vd Lars Thykier.

För första gången betalar bolaget utdelning till aktieägarna. Utdelningen föreslogs till 19 danska kronor, vilket är betydligt högre än förväntat. Analytiker hade väntat sig ett värde på 14:95 danska kronor, rapporterar Ritzau finans. 

Bland förlorarna fanns smyckesföretaget Pandora, som backade 2,4 procent efter att Morgan Stanley sänkt rekommendationen till jämvikt från övervikt.

På Oslobörsen tappade OBX-indexet 1 procent med DNB som tyngde.

Nordea presenterade resultat för det fjärde kvartalet på torsdagsmorgonen. En analytiker på Abg Sundal Collier betecknar siffrorna som väldigt svaga, och menar att det haft en påverkan på DNB-aktien. DNB-aktien föll 2,4 procent.  

DNB presenterar siffror för det fjärde kvartalet den 1 februari. 

Petroleum Geo-Services agerade draglok på Oslo-börsen och ökade 1 procent. Hittills har aktien ökat 49 procent i januari. 

OMXH25-indexet i Helsingfors sjönk 1,2 procent.

Nordea var bland de största förlorarna och minskade 4 procent efter en sämre rapport än väntat.  


Innehåll från PrimeQAnnons

Framtidens nya normer stavas molntjänster

Covid-19 har minst sagt påverkat – och som följd förändrat – hela världen. Vi har behövt skapa dramatiska förändringar kring hur vi lever, interagerar och gör affärer. Personlig kontakt kommer fortfarande vara viktig, men för att kunna utvecklas och nå de resultat vi önskar behöver vi rätt förutsättningar. I många fall, och framförallt i framtiden, innebär rätt förutsättningar verktyg som möjliggör och förenklar vårt arbete. En grundförutsättning kommer att vara molntjänster – nu mer än någonsin.

– Molntjänster är ofta enkla att implementera och ta till sig, vilket tydligt bevisats i coronatider. De företag som lyckas anpassa sig till den nya verkligheten och tar till sig nya verktyg och arbetssätt är de som klarat sig bäst i den nya ordningen. Utan verktyg som Teams och Zoom hade samarbete och produktivitet stannat av totalt för många företag, säger Jörgen Svensson, affärsområdeschef IT på PrimeQ.

Svenska PrimeQ som specialiserat sig på innovativa paketerade produkter och tjänster inom IT, telefoni, ekonomi och affärssystem ser en stor produktivitetsökning hos sina kunder.

– Vi ser även en ökad innovationskraft och ett ökat intresse för tjänster som automatiserar och förenklar. Det är väldigt spännande att se utvecklingen hos våra kunder och ett fokus som skiftar från ”smör och bröd” till mer innovativa tjänster som exempelvis Microsoft Power Platform med sina ”zero/low code development-tools”, säger Jörgen Svensson.

Ett konkret exempel är en app som bokar arbetsplatser – ett behov som uppstått och ökat i och med de senaste årets händelser. Med traditionella arbetssätt skulle det kunna ta upp till flera månader att få igång en app som denna, men med moderna molntjänster kan man säkerställa att produktionen görs på bara några timmar. 

Se möjligheter och ta vara på momentum

– När vi sakta går tillbaka till en mer normaliserad vardag tror vi att medvetna val är nyckeln till framgång. Medvetna val när det gäller strategi och implementering av molntjänster, men även arbetssätt och processer. Vårt tips är att noga tänka igenom vilka erfarenheter ni vill ta med er från covid-19 och använda det momentum som skapats. Reflektera över vad ni gjort bra och hur ni vill jobba när samhället återgår till ett mer normalt samhälle, säger Jörgen Svensson.

Även om man kan se många positiva effekter till följd av den snabba utvecklingen så har det varit ont om tid för reflektion och analys. Det har inte funnits tid för företagen att göra genomtänkta, medvetna och strategiska val vid införande av nya molntjänster. I vissa fall ser vi även att säkerheten har blivit lidande som följd av detta. Beslut måste fattas och då är det är lätt hänt att man är rädd att missa tåget och blir stressad. 

– Ta ett steg tillbaka och fundera igenom strategin kring er resa mot molnet. Glöm inte de mjuka värdena för en långsiktigt hållbar och lyckad förändringsresa, säger Jörgen Svensson.

Läs mer om PrimeQ på www.primeq.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PrimeQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?