1515

Norden: Danske Bank fortsatte dala

De nordiska börserna utvecklades positivt på måndagen, med undantag för Köpenhamn som backade marginellt. Samlingsindexet Vinx 30 var upp 0,6 procent till nivån 949. 

OBX-indexet i Oslo steg 0,5 procent till 833. JP Morgan har uppgraderat Norsk Hydro till övervikt från tidigare neutral med motiveringen att europeiska gruv- och metallaktier ser billiga ut. Aktien steg 2,6 procent, efter fredagens fall på runt 2 procent.

Oljebolaget Aker BP avancerade 2,5 procent i spåren av stärkta oljepriser under måndagen.

REC Silicon, som levererar avancerat silikonmaterial till sol- och elindustrin, agerade sänke på Oslobörsen med en nedgång på 4,4 procent.      

OMXC25-indexet i Köpenhamn var ned 0,1 procent. Danske Bank, som tappade drygt 4 procent i fredags efter nya uppgifter om penningtvätt i Estland, fortsatte nedåt på måndagen. I en analysuppdatering av Kepler Cheuvreux har rekommendationen för aktien sänkts till behåll från tidigare köp med nya riktkursen 191 danska kronor (240). Aktien sjönk 2,9 procent till 172 danska kronor. 

Bank of America Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Genmab, som utvecklar och säljer sjukvårdsprodukter, till underperform från neutral. Aktien backade 1,9 procent. 

Bland vinnarna i Köpenhamn återfanns Chr Hansen, som är verksamt inom livsmedelsingredienser. Aktien steg 1,6 procent.    

Helsingforsbörsens OMXH25-index ökade 0,3 procent till 4.226. Bäst gick det för Fortum som fortsatte upp 3,1 procent efter fredagens klättring på 3,6 procent. Sämre gick det för skogsjätten UPM-Kymmene, som backade 1,0 procent, samt Stora Enso som var ned 0,4 procent i Helsingfors. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?