Annons

Norden: Danske Bank fortsatte dala

De nordiska börserna utvecklades positivt på måndagen, med undantag för Köpenhamn som backade marginellt. Samlingsindexet Vinx 30 var upp 0,6 procent till nivån 949. 

OBX-indexet i Oslo steg 0,5 procent till 833. JP Morgan har uppgraderat Norsk Hydro till övervikt från tidigare neutral med motiveringen att europeiska gruv- och metallaktier ser billiga ut. Aktien steg 2,6 procent, efter fredagens fall på runt 2 procent.

Oljebolaget Aker BP avancerade 2,5 procent i spåren av stärkta oljepriser under måndagen.

REC Silicon, som levererar avancerat silikonmaterial till sol- och elindustrin, agerade sänke på Oslobörsen med en nedgång på 4,4 procent.      

OMXC25-indexet i Köpenhamn var ned 0,1 procent. Danske Bank, som tappade drygt 4 procent i fredags efter nya uppgifter om penningtvätt i Estland, fortsatte nedåt på måndagen. I en analysuppdatering av Kepler Cheuvreux har rekommendationen för aktien sänkts till behåll från tidigare köp med nya riktkursen 191 danska kronor (240). Aktien sjönk 2,9 procent till 172 danska kronor. 

Bank of America Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Genmab, som utvecklar och säljer sjukvårdsprodukter, till underperform från neutral. Aktien backade 1,9 procent. 

Bland vinnarna i Köpenhamn återfanns Chr Hansen, som är verksamt inom livsmedelsingredienser. Aktien steg 1,6 procent.    

Helsingforsbörsens OMXH25-index ökade 0,3 procent till 4.226. Bäst gick det för Fortum som fortsatte upp 3,1 procent efter fredagens klättring på 3,6 procent. Sämre gick det för skogsjätten UPM-Kymmene, som backade 1,0 procent, samt Stora Enso som var ned 0,4 procent i Helsingfors. 

Innehåll från BlikkAnnons

Framtidsföretag växer snabbt med hjälp av Blikk

Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.
Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.

Det växande företaget Ic.energy arbetar med stora projekt inom energi, bygg och stadsutveckling – som har betydelse för vår framtid. En viktig del i framgångarna har varit affärssystemet Blikk.

– Vi glada att vi har arbetat med Blikk från start, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig.

Företaget Ic.energy har på fem år gått från att vara ett enmansföretag till att ha 30 anställda. Deras teknikkonsulter arbetar med allt från avvecklingen av kärnkraft till utbyggnaden av infrastruktur och innovativa energilösningar i två nya stadsdelar i Mölndal.

För ett företag som Ic.energy, som ständigt ligger i framkant och arbetar i olika branscher, ställs det höga krav på en stabil administration.

– Jag använder mig bara av Blikk när det kommer till administrationen. Det är ett effektivt program som har fungerat klockrent från start och spar oss väldigt mycket tid. Och det blir egentligen bara bättre och bättre eftersom vi, i och med att vi växer, har användning för allt fler funktioner i programmet, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig på Ic.energy.

Tips för en lyckad riskhantering i dina projekt

Blikk erbjuder viktiga funktioner

Ic.energy använder funktioner som tidsrapportering, projekthantering och resursplanering i Blikk. De skapar även sina faktura- och löneunderlag i systemet som sedan skickas direkt till de integrerade ekonomi- och lönesystemen.

– Vi har även stor användning av Blikks analysverktyg och rapporter för att få en bra överblick av verksamheten. Där kan vi bland annat analysera fakturerbar tid och debiteringsgrad vilket hjälper oss att avgöra vilka projekt som exempelvis är lönsamma och inte. 

I Blikk har de även möjlighet att anpassa inställningar efter olika kunder och medarbetare. Det är en funktion som Mikaela beskriver som avgörande när de arbetar i så skilda branscher.

– Här kan man exempelvis lägga in en medarbetares tjänstebil och traktamente. Det känns som att det finns en funktion för allt vilket vi tycker är jättebra.

Företaget upptäcker ständigt nya användningsområden i Blikk. Exempelvis har de nyligen börjat använda e-signering och timbank där de fått bra tips från supporten.

Se alla funktioner och testa Blikk gratis 

Om Blikk

Genom att samla flera viktiga funktioner i ett system kan Blikk hjälpa företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Systemet håller koll på kunder, försäljning, avtal, projekt, tidrapporter, kvitton, faktura- och löneunderlag. Blikk är integrerat med marknadens vanligaste ekonomi- och lönesystem som Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration och Björn Lundén.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blikk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera