1515
Annons

Norden: Breda uppgångar i torsdagshandeln

De nordiska börserna steg brett i torsdagshandeln och utvecklades således i tandem med sina europeiska motsvarigheter. Politiska uttalanden påverkade marknadsplatserna.

Nordic VINX 30 ökade med 0,9 procent till 894.

ECB förlängde på torsdagen sitt tillgångsköpprogram men drog ned volymen, samtidigt som Mario Draghi kommunicerade att ECB kommer att fortsätta till dess att centralbanken ser en uthållig inflation. De globala börserna, som generellt hållit sig lätt på plus, tog fart på uttalandena.

På nordiskt börsgolv var köptrycket högst i Oslo vars OBX-index ökade 1,6 procent, sannolikt också hjälpt av oljan som steg 1,5 procent.

Statoil, med plus 1,5 procent, var den största indexbidragaren följt av DNB som steg 2,6 procent. Bank var bästa sektor i Europa, stigande långräntor efter ECB-utspelet gav bränsle till sektorn.

I Köpenhamn var det lite lugnare med plus 0,7 procent för OMXC20, Nordea och Danske Bank steg kring 2 procent vardera.

Tungviktaren Maersk hade också medvind med plus 4,5 procent. Morgonens kinesiska import- och exportsiffror var klart starkare än väntat samtidigt som förvaltaren Davy inlett bevakning av konglomeratet med rekommendationen köp.

Längre ned i storbolagsindex hittades Vestas med nära minus 5 procent. Donald Trump har utsett klimatskeptikern Scott Pruitt till ny "miljöchef". Det finns förväntningar om att den nya administrationen kommer rulla tillbaka en del av Barack Obamas bestämmelser kring miljön.

I Helsingfors avancerade OMXH25 0,4 procent främst hjälpt av Nordea och Telia.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?