Annons

Norden-börser: Statoil tyngde i Oslo

Trots hyfsat glatt börsklimat på de stora europabörserna sjönk de nordiska marknadsplatserna på tisdagen, bortsett från Helsingfors.

Samlingsindexet Nordic Vinx steg 0,1 procent till 933.

Trots att det var fler aktier som steg än sjönk backade OMXC20 0,1 procent i Köpenhamn. Det stora sänket hette Pandora med minus 6,7 procent. Smyckesbolaget rapport för sista kvartalet visade bättre resultat än väntat och höjd utdelning. Försäljningen låg dock snäppet under analytikernas förväntningar vilket lockade fram säljare.

"Jag vill inte kalla rapporten för dålig, men som investerare dyker man ned i siffrorna för den jämförbara försäljningen och här kommer inte riktigt tillväxten. Det är inte den wow-effekt som vi annars har vant oss med för Pandora", säger Michael Friis Jørgensen, analytiker på Alm. Brand Markets, till nyhetsbyrån Ritzau Finans.

Även börsen i Oslo gick motvalls jämte sina europeiska motsvarigheter sedan OBX-index stängt vid minus 0,1 procent.

Oljerelaterade aktier dominerade i botten, oljepriset sjönk över 1 procent. Statoil var det största sänket med minus 3,1 procent efter ett resultat som var klart sämre än väntat.

På det positiva planet syntes Norsk Hydro som ökade med dryga procenten vilket betyder tredje uppgångsdagen i följd. Credit Suisse har höjt sitt kursmål med drygt 15 procent för aktien. Mäklarhuset skriver att växande efterfrågan på aluminium kan driva priset högre.

I Helsingfors steg OMXH25 0,5 procent främst hjälpt av gruvinriktade verkstadsbolag som Outotec och Wärtsilä som steg kring 3 procent vardera.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?