Norden: Blandat måndagskompott

De nordiska börserna inledde veckan med blandade kursrörelser. Det nordiska samlingsindexet Vinx 30 steg 0,2 procent, hjälpt av telekom, till 993.

Helsingforsbörsens OMXH25-index ökade 0,4 procent. Starkast var Nokia som steg med 3,1 procent. Nokia ska lansera ett nytt 5G-chip i spåren av rapporter om att president Trump har för avsikt att nationalisera det amerikanska telekomnätet. Sektorkollegan Ericsson slutade upp 1,7 procent i Stockholm. 

Näst största vinnare i det finländska storbolagsindexet var Telia Company, drygt 2 procent upp i Helsingfors, efter höjd rekommendation från Handelsbanken till öka från minska. 

På Oslobörsen, där laxbolagen tyngde, tappade OBX-index 0,7 procent. Ny statistik från branschorganisationen Sjömat Norge visade att det totala beståndet i norska laxodlingar vid årsskiftet uppgick till 739.000 ton. Det utgör en ökning på sju procent jämfört med samma period förra året, men är 13.000 ton mindre än i november 2017, och även jämfört med tidigare statistik från analysbyrån Kontali är det en något lägre tillväxttakt.

Mest föll Grieg Seafood, 3,4 procent. Det största laxbolaget, Marine Harvest, backade 1,2 procent. 

Bäst gick det för oljeservicebolaget PGS som fortsatte att stiga med 1 procent till 24:46 norska kronor i spåren av ännu en rekommendationshöjning av aktien: ABG har höjt till behåll med höjd riktkurs till 25 kronor från 1 krona. 

På Köpenhamnsbörsen var OMXC20 ned 0,3 procent. Jätten Novo Nordisk sjönk 0,6 procent. Bolaget har dragit tillbaka sitt bud på det belgiska bioteknikbolaget Ablynx efter att franska Sanofi lagt ett konkurrerande högre bud.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?