Annons

Norden: Amer Sport rapportföll

Börserna i Norden följde sina europeiska motsvarigheter på torsdagen som stängde på plus, Oslo var undantaget som tyngdes av rapporter.

Samlingsindexet Nordic Vinx steg 0,8 procent till 937.

I Köpenhamn avancerade OMXC20 1,8 procent bland annat hjälpt av Maersk som rekylerade 4 procent efter onsdagens fall som då kom på konglomeratets kvartalsrapport. Att oljan steg över 1 procent på torsdagen hjälpte sannolikt aktien.

Starkt gick också FLSmidth som rusade över 8 procent efter att ha toppat förväntningarna föregående kvartal. Goldman Sachs, som har köp på aktien, menar att vinstförväntningarna för 2017 som är högre än väntat kan vara för försiktiga då bolaget inte räknar med ökad efterfrågan från eftermarknaden som service.

Börsen i Oslo orkade inte haka på sina nordiska grannar sedan OBX-index stängt vid minus 0,5 procent. Största sänkte var Yara med minus 6,7 procent. Enligt TDN Finans menar flera analytiker att rapporten var på den svaga sidan.

Konglomeratet Orkla fick också se sin aktie sjunka, 5,6 procent summerades tappet till. Analytiker påpekade att affärsområdet Brands Consumer var en besvikelse under årets sista kvartal.

I Helsingfors steg OMXH25 0,7 procent hjälpt av gruvinriktade verkstadsbolag, som var onsdagens förlorare. Amer Sport var dock en av rapportförlorarna efter minus 7 procent. Vinsten var 11 procent under konsensus och försäljningen levde inte heller upp till förväntningarna.

I det fjärde kvartalet försvagades marknaden ytterligare, uppger Amer Sports vd Heikki Takala. Utvecklingen påverkades även av att sportutrustningsbolaget senarelade vissa planerade lanseringar inom sportområdet till 2017.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?