ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Nordeatoppar tvingas flytta

  • Foto: TT

Personer i Nordeas toppskikt kan behöva röra på sig som en konsekvens av flytten.

Därtill finns en oro för förlorade kringtjänster i Sverige.

Det har talats om att upp till ett hundratal anställda kan påverkas av Nordeas flytt av huvudkontoret till Helsingfors, något som vd Casper von Koskull dock har tillbakavisat som i högsta laget.

Vilka tjänster kan behöva flytta till Helsingfors?

”Det måste vara den närmaste cirkeln runt ledningen, tror jag. Och sedan beror det på vilka krav som lagstiftarna i Finland ställer på ett finskt bolag om vilka funktioner som ska finnas där”, säger Björn Colliander, Sacoordförande på Nordea.

Enligt honom är det toppkrafter som kan beröras.

”De som sitter runt ledningen är bland de bästa vi har, så skulle de välja att lämna så skulle de inte ha problem att hitta nya jobb.”

Björn Colliander spår att personalpåverkan inte blir särskilt omfattande, eftersom banken redan i dag har huvudkontorsfunktioner i olika länder.

Nordea har slagit fast att flytten berör ”ett fåtal personer”.

”Den enda vi är helt säkra på ska flytta är vd Casper von Koskull”, säger Nordeas presschef Petter Brunnberg.

När ni säger ”ett fåtal” – syftar ni på ledningen då eller vilken typ av personer?

”Ja delvis. Kanske vissa personer som är kopplade till ledningen. Men det är inte så att hela ledningen måste sitta i Finland. Tittar man på ledningen i dag så sitter den i olika länder”, säger Petter Brunnberg.

Men er uppfattning är att vissa chefer kan behöva flytta till Finland?

"Ja det är möjligt, men vi vet inte i dagsläget."

Kan vissa chefer kan behöva bytas ut?

”Det vill vi inte spekulera i. Vi ser inte några personalförändringar på grund av beslutet – att någon person måste bytas ut. I så fall handlar det om att en funktion måste sitta någon annanstans. Det är det vi undersöker.”

Enligt Petter Brunnberg kan det ”mycket väl” finnas lagstiftning och krav i Finland på att vissa funktioner måste finnas där. Något Nordea tittar på är exempelvis om SSM, systemet för banktillsyn i Europa, kan kräva att anställda inom risk och compliance sitter i Finland.

Nordeas finansdirektör Heikki Ilkka sitter redan i Finland, medan operativa chefen Torsten Hagen Jørgensen är placerad i Köpenhamn. Chefen för regelefterlevnad, även kallat compliance, Matthew Elderfield, rekryterades så sent som 2016 från brittiska storbanken Lloyds och sitter i Stockholm.

”Det är för tidigt att säga om compliance-chefen måste ha säte i Helsingfors”, säger Petter Brunnberg.

Kräver flytten att kompetens inom vissa områden, så som juridik, måste vara lokal?

”Det är också något vi måste utreda.”

Nordea har rekryterat stort till sin compliance-funktion. Enligt Petter Brunnberg planeras inga stora utbyten av anställda där.

Ir-funktionen med sex personer blir kvar i Stockholm, enligt ir-chefen Rodney Alfvén.

”Absolut, något annat är inte sagt. Mina uppdragsgivare är analytiker och investerare och de sitter där de sitter. Vi är på resande fot mer än på hemmakontoret.”

Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli Asset Management och tidigare aktiestrateg på Nordea, säger att Nordea är en nordisk bank och därför spelar det ingen större roll var huvudkontoret ligger.

Många anställda rör sig i dag mellan till exempel Köpenhamn och Stockholm.

”Nordea skulle kunna ha ett eget flygbolag som bara reser mellan Stockholm och Köpenhamn. För mig har Nordea alltid varit en dansk bank, fast huvudkontoret har legat i Sverige. På sikt är det möjligt att det blir mer en finsk bank.”

Mikael Andersson, förhandlingschef på Civilekonomerna, oroas över att fler branscher kan påverkas av Nordeas flytt.

”Huvudkontor är ofta betydande köpare av kringtjänster. Konsulttjänster och it – den typen av tjänster kan påverkas.”

https://infogram.com/nordeas-toppar-1gqo2qngjqky278

Tyck till