Annons

Nordeas storägare: Insättningar kommer kosta för kunderna

Nu börjar de negativa styrräntorna påverka bankerna. I en intervju med Bloomberg säger den avgående vd:n för Nordeas storägare finanskoncernen Sampo, Kari Stadigh, att bankkunderna kommer behöva betala när de sätter in pengar på sina konton.

Kari Stadigh, vd för Sampo.
Kari Stadigh, vd för Sampo.Foto:TT, Bloomberg

”Jag tror inte att det nödvändigtvis kommer förstöra banksektorn”, säger Kari Stadigh angående vad som skulle hända om bankerna inför minusräntor för sina kunder.

”Kunder skulle då faktiskt behöva betala för sina insättningar, så faktiskt kan det till och med skapa stabilitet i banksektorn”, säger han vidare i intervjun.

Kari Stadigh uttalade sig i frågan även på det konferenssamtal som följde efter finanskoncernens kvartalsrapport på onsdagen. ”Jag tror personligen inte att den kvantitativa lättnaden kommer att fungera som centralbankerna vill om de inte hittar ett sätt att tvinga bankerna att ha negativa inlåningsräntor.”

Ordföranden för den danska bankföreningen Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, menar också att minusräntorna börjar bli ett problem för bankerna. Till Bloomberg säger han att det är en utmaning att bankerna säljer sina tjänster billigare än vad de kostar.

I Schweiz ska storbanken UBS införa negativa räntor för sina storkunder.

Läs mer: Ränteraset fortsätter – bäddat för betalda bolån


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?