ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordeas storägare: Insättningar kommer kosta för kunderna

  • Kari Stadigh, vd för Sampo. Foto: TT, Bloomberg

Nu börjar de negativa styrräntorna påverka bankerna. I en intervju med Bloomberg säger den avgående vd:n för Nordeas storägare finanskoncernen Sampo, Kari Stadigh, att bankkunderna kommer behöva betala när de sätter in pengar på sina konton.

”Jag tror inte att det nödvändigtvis kommer förstöra banksektorn”, säger Kari Stadigh angående vad som skulle hända om bankerna inför minusräntor för sina kunder.

”Kunder skulle då faktiskt behöva betala för sina insättningar, så faktiskt kan det till och med skapa stabilitet i banksektorn”, säger han vidare i intervjun.

Kari Stadigh uttalade sig i frågan även på det konferenssamtal som följde efter finanskoncernens kvartalsrapport på onsdagen. ”Jag tror personligen inte att den kvantitativa lättnaden kommer att fungera som centralbankerna vill om de inte hittar ett sätt att tvinga bankerna att ha negativa inlåningsräntor.”

Ordföranden för den danska bankföreningen Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, menar också att minusräntorna börjar bli ett problem för bankerna. Till Bloomberg säger han att det är en utmaning att bankerna säljer sina tjänster billigare än vad de kostar.

I Schweiz ska storbanken UBS införa negativa räntor för sina storkunder.

Läs mer: Ränteraset fortsätter – bäddat för betalda bolån

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies