ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordeas chefsekonom: Ingves får vänta till 2020

  • Annika Winsth Foto: Joey Abrait
  • Foto: Anders Wiklund/TT
  • Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: Joey Abrait; Anders Wiklund/TT

Nordea ser inte att Riksbanken får utrymme att höja reporäntan mer i år. Därmed kan hushållen räkna med fortsatt låga boräntor om inget oförutsett händer, skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i en prognos.

Den dämpade konjunkturen lär hålla i sig under resten av året och det finns inga inhemska skäl för Riksbanken att höja räntan.

”Inflationen ligger för tillfälligt kring målet, men såväl Nordea som Riksbanken bedömer att den faller tillbaka under hösten. Svensk konjunktur visar tydliga avmattningstendenser och har gjort så en tid.”

Samtidigt varnar chefsekonomen att det inte helt går att utesluta en höjning till hösten helt enkelt därför att Riksbanken gärna ser en höjning från dagens minus 0,25 procent till åtminstone noll.

”Paradoxalt nog kan något mer försiktiga signaler från Fed och ECB ge Riksbanken stöd att höja då deras agerande påverkar den globala konjunkturen, och därmed även den svenska, mindre negativt än tidigare signalerats.”

Nästa år ser förutsättningarna för en stärkt konjunktur något bättre ut, resonerar Annika Winsth. Ett skäl är presidentvalet i USA.

”President Trump lär göra det som står i hans makt för att mildra negativa konjunktureffekter, eftersom han önskar bli omvald i november 2020. Även den kinesiska regeringen stimulerar ekonomin, allt för att dämpa inbromsningen.”

Huvudlinjen i Nordeas prognos är att det kommer en räntehöjning från Riksbanken under 2020. 

”Om inget oförutsett händer som får riskviljan att minska snabbt kan skuldsatta hushåll sannolikt räkna med fortsatt låga räntor. Det talar för att rörlig ränta är fortsatt attraktiv”, skriver hon och noterar samtidigt att en bindning av räntan kan göras till historiskt låga nivåer:

”För hushåll som tycker osäkerheten är svår att leva med kan det därför finnas ett värde i att binda delar av lånen. Tryggheten ska vägas mot kostnaden och kan ses som en försäkringspremie.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer