ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordeas baltiske vd krävde avslöjande av visselblåsare

  • Erkki Raasuke, vd för Nordeas baltiska bank Luminor. Foto: TT/Bloomberg

Vd:n för Nordeas baltiska bank Luminor har fått en domstol att begära att Google ska röja identiteten på en visselblåsare, rapporterar DN.  

I den video som visselblåsaren släppt likställer bankens vd fackligt arbete med terrorism.

När Nordea och norska DNB slog samman sina verksamheter i Baltikum i fjol i banken Luminor, gick det inte smärtfritt till.

Bland annat demonstrerade estländska anställda med täckta ansikten utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm för rätten att teckna kollektivavtal. 

Men den då tillträdande vd:n för Luminor, Erkki Raasuke, satte hårt mot hårt. I en läckt men hårt redigerad video kritiserar han bankens fackordförande för hennes hårfärg och utseende. Han säger också att huvudägarna, Nordea och DNB, inte har något inflytande över honom. 

"Vi betraktas som någon slags östeuropeiska idioter som inte kan äta med kniv och gaffel", säger Erkki Raasuke i videon, uppger DN.

Genom visselblåsaren spreds videon till tusentals anställda. Det fick Erkki Raasuke att gå till Harju länsrätt i Tallinn i ett försök att stämma visselblåsaren för förtal.

Domstolen gick på bankchefens linje och i början av februari begärdes identitetsuppgifterna om visselblåsaren ut från Google

Om Google verkligen lämnat ut uppgifterna är dock inte klarlagt. Sökjättens svenska talesperson Andrea Lewis skriver i ett mejl till DN att bolaget inte kommenterar enskilda fall. 

Även Nordea har valt lägga locket på om Luminor-vd:ns stämning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies