Annons

Nordea varnar för effekter av Italiens folkomröstning

Nordea Markets befarar ett scenario där Italiens folkomröstning om konstitutionella reformer den 4 december i förlängningen slutar i regeringskris, kreditbetygssänkningar och förlorad rätt för landet att ta del av ECB:s tillgångsköpsprogram.

"Undersökningar indikerar en jämn kamp mellan förespråkare och motståndare till de föreslagna konstitutionella reformerna, med en viss ledning för nej-sidan. Den senaste tidens erfarenhet antyder dock att opinionsinstituten eventuellt underskattar stödet för anti-etablissemangssynen", uppger Nordea-ekonomen Holger Sandte i en analys.

I ett värsta-scenario avgår premiärminister Matteo Renzi, osäkerhet tar över och en euroskeptisk regering kommer till makten, resonerar Nordea.

"Vägen till kreditbetygssänkningar och förlorad rättighet att ta del av ECB:s tillgångsköpsprogram kanske inte är så lång för Europas mest skuldsatta land", uppger Holger Sandte.

Folkomröstningen spelar enligt Nordea roll av två skäl - för det första för att den kan avgöra framtiden för en italiensk premiärminister som med viss framgång har förmått förbättra de ekonomiska tillväxtutsikterna för landet.

"För det andra är folkomröstningen viktig eftersom ett nej skulle medföra osäkerhet kring Italiens framtid i euroområdet", skriver Nordea vidare.

Nyval skulle kunna leda till att en EU- och euroskeptisk regering kommer till makten i ett läge där EU har fullt upp med Brexit och andra allvarliga utmaningar.

"Detta vore det värsta scenariot ur ett marknadsperspektiv. Det skulle samtidigt vara det bästa utfallet för Marine Le Pen (Nationella frontens partiledare, red anm.) som skulle känna ytterligare medvind inför det franska presidentvalet i april/maj", skriver Nordea.

Italienska statsobligationer har stigit den senaste veckan, delvis som del av en internationell trend men också på oro inför den italienska folkomröstningen. Den tioåriga statsobligationen har stigit cirka 50 punkter till 2,18 procent. Den tyska motsvarigheten har stigit knappt 30 punkter under samma tidsperiod.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?