ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordea utreds för penningtvättbrott i Danmark

Nordea utreds för penningtvätt i Danmark efter uppgifter om att banken under flera år ska ha levererat sammanlagt omkring en miljard danska kronor i kontanter, framför allt i 500-eurosedlar, till kriminella växlingskontor där pengarna bland annat ska ha använts till penningtvätt rörande narkotikahandel.

Det rapporterar Danska TV2.

"Vi beklagar att vi inte reagerade mer kraftfullt tidigare. Vi medger att vi gjort misstag som vi ångrar. Men vi vill understryka att Nordea har gjort kraftfulla insatser sedan dess för att motverka penningtvätt. Vi växlar ej pengar med växlingskontor sen 2016", säger Julie Galbo, som är chef för Group Risk Management and Control på Nordea Danmark, till SVT Nyheter.

Chefer för tre växlingskontor har dömts till långa fängelsestraff för penningtvättsbrott. Bara till dessa tre kontor levererade Nordea åren 2012-2015 motsvarande en miljard danska kronor, varav det mesta i 500-eurosedlar.

Under 2016 beslutade Europeiska centralbanken att sluta producera och ge ut 500-eurosedlar med hänvisning till att dessa sedlar med stor valör underlättar olaglig verksamhet. Myndigheter i Danmark har varnat för användning av 500-eurosedlar sedan 2011.

Nordea Sveriges presschef Afroditi Kellberg säger i en kommentar att Nordea Sverige aldrig agerat grossist vad gäller utländska sedlar gentemot andra banker eller växlingskontor. 

"Den fråga som nu utreds i Danmark är en dansk fråga och relaterad till historiska händelser. Sedan 2015 har vi gjort stora investeringar i nya IT-system och förbättrade processer vad gäller regelefterlevnad, och idag arbetar fler än 1500 medarbetare uteslutande med att förhindra och bekämpa ekonomisk brottslighet".

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies