ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordea-toppen inspireras av Hitler

Nordeas personalchef Karen Tobiasen uppger i en intervju med danska affärstidningen Børsen att Adolf Hitler är en av tre personer som inspirerar henne. Enligt Tobiasen är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man som ledare kan få människor att göra vansinniga saker.

I en intervju med danska affärstidningen Børsen – som fokuserar på Nordeas omställning och att tusentals anställda ska sägas upp från banken – får Nordeas personalchef Karen Tobiasen i uppgift att välja tre personer som inspirerar henne. En av personerna som Tobiasen väljer är Adolf Hitler.

"Det är ett tufft val. För mig är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man också kan få folk att göra fullständigt vansinniga saker. När man är ledare skall man förstå att man har ett stort mandat. Det är inte särskilt långt mellan ditt värsta och ditt bästa jag. Det är inte särskilt långt mellan omsorg och grymhet. Som ledare skall du vara medveten om ditt ansvar och din roll", säger Karen Tobiasen till Børsen om valet av Hitler.

De andra två personerna som Karen Tobiasen nämner som inspirationskällor är Gandhi och Viktor Frankl, en österrikisk psykiatriker och jude som satt i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget.

"Karens intention var att peka vilket stort ansvar man har som ledare. Om medarbetare och läsare av artikeln har missförstått henne är det mycket olyckligt", säger Nordeas kommunikationschef Claes Eliasson om personalchefens uttalande.

Karen Tobiasen sitter i Nordeas koncernledning sedan 2016.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer