Annons

Nordea: Svårt för Riksbanken att höja i år

Att räntor med längre löptider ska stiga dramatiskt är osannolikt. Det skriver Nordea NDA SE -1,85% Dagens utveckling s chefekonom Annika Winst i bankens boränteprognos. Detta då centralbanker fortsatt håller stora mängder statsobligationer, vilket håller nere räntan. Dels för att vi har en åldrande befolkning globalt, vilket ger ett högre sparande och därmed press ned på räntor.  

Nordeas bedömning är att Riksbanken köper sig tid genom att avvakta fler statistikutfall. Banken tror dock inte att inflationen når målet i närtid, utan tvärtom kommer att ligga klart under Riksbankens mål en tid. Det gör det svårt för Riksbanken att höja räntan i år.

"Räntor med kortare löptider förblir därmed låga. Räntor med längre löptider har sannolikt bottnat. För hushåll som ämnar binda räntan på delar av sina lån kan det trots avsaknad av en reporäntehöjning vara tid att se över lånestrukturen", resonerar chefekonomen. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?