Annons

Nordea spår ljusning i bostadsmörkret

Bostadspriserna slutade falla och vände till och med uppåt i Stockholm i december, spår Nordea. Samtidigt varnar banken för fortsatt osäkerhet kring bostadsmarknadens riktning.

 

Bild:TT

Spänningen stiger inför månadsstatistiken för december som publiceras den 15 januari. 

Fortsatte höstens boprisras ner i källaren? Vad säger årets avslutning om bostadspriserna 2018?

Nordea NDA SE -1,49% Dagens utveckling spår att december innebar början på en stabilisering. Banken slår därmed an en något mer optimistisk ton än kollegorna på SEB SEB A -1,14% Dagens utveckling och Swedbank SWED A +1,11% Dagens utveckling , som ser fruktar fortsatta nedgångar framför allt i storstäderna.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

”Året ser ut att ha avslutats under lugna former”, skriver Nordea i en färsk analys baserad bland annat på veckoprisstatistik från marknadsbevakningstjänsten Booli.

Höstens nedgångar var som störst i Stockholm. 

Bostadsrätter i huvudstaden hade i november fallit 9,5 procent jämfört med i augusti medan bostadsrätter i riket som helhet sjönk med 8 procent under samma period, enligt Valueguard. Jämfört med ett år tidigare var bostadsrättpriserna i november 6 procent lägre i Stockholm och knappt 3 procent lägre i riket.

Men nu pekar veckosiffror mot att Stockholms priskurva åter vände svagt uppåt i december, enligt Nordeas analys.

”Vi räknar med att bostadsrättspriser i Stockholm steg med 0,5 procent jämfört med föregående månad (säsongsjusterat), dock fortfarande 6,5 procent ned i årstakt”, skriver bankens analyschef Andreas Wallström.

Samtidigt medger han att december är lika med lågsäsong för bostadsaffärer och att det först med januari och kanske även februari månads facit säkert går att utläsa marknadens riktning.

Dessutom består det stora utbud av bostäder till salu som drivit höstens prisnedgångar och det kan svälla ytterligare, tillägger Anderas Wallström i en brasklapp till Nordeas analys.

”Det skulle tynga priser och utgöra en risk för vår prognos om stabila priser framöver”, skriver han.


Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera