1515
Annons

Nordea ska kapa 6.000 tjänster

Nordea aviserar en stor nedskärning i rapporten för tredje kvartalet. Antalet anställda och konsulter ska minskas med minst 6.000.

Bankens räntenetto och provisionsnetto kommer in en bit under analytikernas förväntningar, medan rörelseresultatet ligger i linje.

 

Bild:Marcus Ericsson/TT

Nordea NDA SE +0,04% Dagens utveckling s affärstransformation har pågått i nästan två år, skriver vd Casper von Koskull i rapporten, och pekar på ökad kapacitet inom regelefterlevnad och riskhantering och investeringar i teknik så som kärnbankplattformen.

Detta har drivit kostnader och lett till en ökning i bankens långfristiga löpande kostnader.

"Eftersom investeringarna börjar bära frukt som förväntat är det dags att gå in i nästa fas där vi ser att vi strukturellt kan få ner kostnaderna och öka effektiviteten. Denna omställning kräver ett kompetensskifte bland våra medarbetare. För att säkra vår långsiktiga konkurrenskraft planerar vi att minska antalet anställda och konsulter med minst 6 000, varav cirka 2 000 är konsulter", fortsätter Casper von Koskull.

Nordea har totalt omkring 31.600 anställda. Flest anställda har banken i Danmark med drygt 8.700. I Sverige är det nästan 7.300 anställda, i Finland 7.100 och i Norge 3.140, enligt uppgifter från årsredovisningen som Di tidigare har publicerat.

Analytiker väntade sig inför rapporten mer information om hur kostnaderna utvecklas.

Kvartalets kostnader bedömdes inför rapporten ha ökat till 1.243 miljoner euro, men blev lägre på 1.204 miljoner euro.

För att "uppnå dessa effektivitetsvinster", skriver Casper von Koskull i anslutning till nedskärningen av anställda, tar banken en transformationskostnad på 100-150 miljoner euro under fjärde kvartalet 2017.

”Under kommande fyra år kommer vi att ha transformationskostnader, och för att göra detta skifte så effektivt och transparent som möjligt avser vi att redovisa dessa som löpande kostnader."

Under 2018 räknar Nordea med en kostnadsbas, inklusive transformationskostnader, på cirka 4,9 miljarder euro, som successivt går ner till under 4,8 miljarder euro 2021.

Tidigare har banken sagt att man räknar med att 2018 komma ner till 2016 års nivå vad gäller kostnaderna, 4,8 miljarder euro.

Nordeas tredje kvartal väntades ha varit relativt svagt, enligt analytikerkommentarer till Direkt inför rapporten.

Nordeas rörelseresultat på 1.090 miljoner euro är i linje med analytikernas prognos, enligt analytikerenkäten från SME Direkt.

Totala intäkter var 3 procent lägre än väntat på 2.373 miljoner euro.

Räntenettot blev 1.185 miljoner euro, vilket är en procent under prognosen.

Provisionsnettot på 814 miljoner euro är 3 procent sämre än väntat.

”Trots ökande geopolitiska risker och obalanser i ekonomin ser vi en fortsatt synkroniserad tillväxt på våra hemmamarknader. Marginalerna förblir stabila, även om den sedvanliga återhämtningen i efterfrågan på företagsrådgivning efter semesterperioden uteblev”, kommenterar vd Casper von Koskull.

Kreditförlusterna uppgick till 79 miljoner euro, 26 procent lägre än väntat.

”Kreditkvaliteten fortsätter att förbättras”, skriver Casper von Koskull och fortsätter:

”Ungefär hälften av periodens kreditförluster var i olje- och offshoreportföljen.”

Analytiker väntade sig inför rapporten en nedgång i kärnprimärkapitalrelationen, till 18,6 procent. Men här överraskar banken positivt med 19,2 procent, samma som i slutet av andra kvartalet.

Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?