1515

Nordea ska kapa 6.000 tjänster

Nordea aviserar en stor nedskärning i rapporten för tredje kvartalet. Antalet anställda och konsulter ska minskas med minst 6.000.

Bankens räntenetto och provisionsnetto kommer in en bit under analytikernas förväntningar, medan rörelseresultatet ligger i linje.

 

Bild:Marcus Ericsson/TT

Nordea NDA SE +3,22% Dagens utveckling s affärstransformation har pågått i nästan två år, skriver vd Casper von Koskull i rapporten, och pekar på ökad kapacitet inom regelefterlevnad och riskhantering och investeringar i teknik så som kärnbankplattformen.

Detta har drivit kostnader och lett till en ökning i bankens långfristiga löpande kostnader.

"Eftersom investeringarna börjar bära frukt som förväntat är det dags att gå in i nästa fas där vi ser att vi strukturellt kan få ner kostnaderna och öka effektiviteten. Denna omställning kräver ett kompetensskifte bland våra medarbetare. För att säkra vår långsiktiga konkurrenskraft planerar vi att minska antalet anställda och konsulter med minst 6 000, varav cirka 2 000 är konsulter", fortsätter Casper von Koskull.

Nordea har totalt omkring 31.600 anställda. Flest anställda har banken i Danmark med drygt 8.700. I Sverige är det nästan 7.300 anställda, i Finland 7.100 och i Norge 3.140, enligt uppgifter från årsredovisningen som Di tidigare har publicerat.

Analytiker väntade sig inför rapporten mer information om hur kostnaderna utvecklas.

Kvartalets kostnader bedömdes inför rapporten ha ökat till 1.243 miljoner euro, men blev lägre på 1.204 miljoner euro.

För att "uppnå dessa effektivitetsvinster", skriver Casper von Koskull i anslutning till nedskärningen av anställda, tar banken en transformationskostnad på 100-150 miljoner euro under fjärde kvartalet 2017.

”Under kommande fyra år kommer vi att ha transformationskostnader, och för att göra detta skifte så effektivt och transparent som möjligt avser vi att redovisa dessa som löpande kostnader."

Under 2018 räknar Nordea med en kostnadsbas, inklusive transformationskostnader, på cirka 4,9 miljarder euro, som successivt går ner till under 4,8 miljarder euro 2021.

Tidigare har banken sagt att man räknar med att 2018 komma ner till 2016 års nivå vad gäller kostnaderna, 4,8 miljarder euro.

Nordeas tredje kvartal väntades ha varit relativt svagt, enligt analytikerkommentarer till Direkt inför rapporten.

Nordeas rörelseresultat på 1.090 miljoner euro är i linje med analytikernas prognos, enligt analytikerenkäten från SME Direkt.

Totala intäkter var 3 procent lägre än väntat på 2.373 miljoner euro.

Räntenettot blev 1.185 miljoner euro, vilket är en procent under prognosen.

Provisionsnettot på 814 miljoner euro är 3 procent sämre än väntat.

”Trots ökande geopolitiska risker och obalanser i ekonomin ser vi en fortsatt synkroniserad tillväxt på våra hemmamarknader. Marginalerna förblir stabila, även om den sedvanliga återhämtningen i efterfrågan på företagsrådgivning efter semesterperioden uteblev”, kommenterar vd Casper von Koskull.

Kreditförlusterna uppgick till 79 miljoner euro, 26 procent lägre än väntat.

”Kreditkvaliteten fortsätter att förbättras”, skriver Casper von Koskull och fortsätter:

”Ungefär hälften av periodens kreditförluster var i olje- och offshoreportföljen.”

Analytiker väntade sig inför rapporten en nedgång i kärnprimärkapitalrelationen, till 18,6 procent. Men här överraskar banken positivt med 19,2 procent, samma som i slutet av andra kvartalet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?