Nordea ser tvärnit i svensk ekonomi på ett ”aldrig tidigare skådat sätt”

Nordeas makroteam menar att osäkerheten kring ekonomin är fundamental i nuläget men att analysen egentligen ganska enkel: ”Allt stannar av”.

Foto:PETTER COHEN, PETTER COHEN

Den återhämtning som syntes i Sverige och andra länder innan viruskrisen slog till är nu historia. Under andra kvartalet kan raset i BNP däremot bli den största nedgång som har noterats för ett enskilt kvartal i modern tid, menar Nordea NDA SE +0,75% Dagens utveckling .

När finanskrisen slog till under hösten 2008 föll BNP som mest med 4 procent på kvartalsbasis. Nedgången som väntas under andra kvartalet i år lär bli värre, om åtgärderna för att bemästra virusets spridning består i Sverige och i omvärlden. Fallet i BNP kan bli så pass dramatiskt att det kan bli svårt att beräkna för SCB, menar Nordea.

Nordea menar att tiden är avgörande nu för att minimera skadorna.

”Det ras som ser ut att ske i BNP under första halvåret i år är allvarligt men innebär färre långtgående konsekvenser om aktiviteten snabbt kommer i gång igen. Men desto längre som viruset har grepp om samhället, desto allvarligare blir skadeverkningarna på ekonomin och riskerna för ett mycket allvarligt scenario ökar”, skriver banken.

Nordea målar upp tre olika scenarion till hur förloppet för den svenska ekonomin kan se ut.

Scenario 1: Spridningen av coronaviruset hejdas inom en relativt snar framtid av de åtgärder som hittills införts. Aktiviteten i ekonomin börjar återhämta sig redan under tredje kvartalet och fortsätter i god takt därefter.

Scenario 2: Virusbekämpningen blir mer mödosam och efterfrågan fortsätter att vara svag under en längre tid och konkurserna blir omfattande. De negativa konsekvenserna för ekonomin i allmänhet och arbetsmarknaden i synnerhet blir påtagliga. Återhämtningen dröjer till 2021 och sker då endast gradvis.

Scenario 3: Virusbekämpningen blir ännu mer utdragen och effekterna på arbetsmarknaden och ekonomin blir omfattande. Detta väntas i sin tur orsaka fall i bostadspriserna och det finansiella systemet spås hamna i påtaglig stress. I detta scenario sker ingen återhämtning – ”en mycket svår ekonomisk situation”.

Nordea räknar med att antalet varsel fram till sommaren kommer att överstiga nivåerna under finanskrisen med marginal. Då varslades 100.000 personer mellan oktober 2008 och mars 2009. 

”Det finns en klar risk att en betydande andel av de som riskerar att förlora jobbet under de närmaste månaderna är personer med relativt svag förankring till arbetsmarknaden, personer som står utanför trygghetssystemen och som hamnar hos kommunernas försörjningsstöd. Integrationen försämras och om det tredje scenariot blir verklighet innebär det ett enormt utanförskapsproblem under kommande år”, skriver banken.

Storbanken anser att de åtgärder som regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen hittills lanserat är kraftfulla, men räknar med att ytterligare åtgärder presenteras. Från regeringens sida kan det handla om stödprogram till särskilt utsatt branscher. Nordea räknar däremot inte med fler åtgärder från Riksbankens, åtminstone på kort sikt. 

Riksbanken kan mycket väl utöka uppköpsprogrammen av obligationer i framtiden, om det skulle visa sig vara nödvändigt, menar Nordea. Även reporäntan kan sänkas, även om det i dagsläget framstår som osannolikt. Det kan heller inte uteslutas att Riksbanken intervenerar på valutamarknaden om kronans växelkurs fortsätter att försvagas.

För Sveriges del är det centralt att bostadsmarknaden inte påverkas, menar Nordea. 

”Om bostadspriserna skulle falla markant riskerar vi att ha en långvarig stagnation i ekonomin och med en arbetslöshet som biter sig fast på en hög nivå.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?