Annons

Nordea ser inga tecken på stigande kärninflation

Energipriserna drog upp den tyska inflationstakten till 1,7 procent i december, den högsta nivån sedan juli 2013, men detta är inte början på någon mer uthållig uppåttrend i kärninflationen som kan få ECB att bli mer hökaktiga.

Det skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Priserna för hushållsenergi och drivmedel steg kraftigt, och livsmedelsinflationen steg också. Dessutom drog andra komponenter som paketresor upp KPI.

Den främsta drivkraften var samtidigt baseffekter: oljepriserna sjönk kraftigt från november 2015 till januari 2016 och detta fall visar sig nu i årstakten. Dessutom har oljepriset nyligen stigit till 18-månadershögsta.

I januari, med nuvarande euro/dollar-nivå, skulle ett Brent-pris på 58 dollar per fat innebära en uppgång i årstakt på 85 procent räknat i euro. Även om oljepriset väntas komma ned så kommer denna baseffekt att visa sig även i januari.

Baseffekter har däremot vanan att försvinna efter ett tag, det finns inget sådant som en uthållig uppgång baserat på baseffekter.

"Nyckelfrågan blir därför hur mycket de högre energipriserna kommer att slå igenom i andra priser (kärninflationen). Vi tror på en mycket gradvis uppgång i kärninflationen för såväl Tyskland som euroområdet", skriver Nordea.

I Frankrike steg KPI mer beskedligt medan spanska KPI-inflationen steg betydligt. Det finns en uppåtrisk inför onsdagens EMU-utfall även om fokus bör ligga på kärninflationen.

"Reaktionen från ECB-talare till de högre inflationsutfallen kommer att bli intressanta att följa. ECB har förlängt QE-köpen till slutet på 2017 för bara några veckor sedan. Vi tror inte att de policyansvariga kommer att bli hökaktiga i närtid", skriver Nordea.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?