Annons

Nordea sänker bolåneräntor

Nordea har beslutat att sänka sina svenska bolåneräntor. Den kortaste räntan, med tre månaders bindningstid, sänks med 6 punkter till 1,99 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bild:Marcus Ericsson/TT

Även på flera löptider mellan två till åtta år sänks bolåneräntorna, med mellan 2 och 10 punkter.

Exempelvis justeras tvåårsräntan ned med 2 punkter till 2,03 procent medan fyraårsräntan sänks med 10 punkter till 2,21 procent.

Nordea NDA SE +0,13% Dagens utveckling s bolånechef Michael Skytt säger till Nyhetsbyrån Direkt att det är en vanlig prisjustering.

"Vi ser regelbundet över hur vår prissättning ser ut och hur vi ligger till gentemot konkurrenterna. Det är ingen speciell anledning. Det var ett tag sedan vi gjorde det senast", säger Michael Skytt som samtidigt konstaterar att det rör sig om riktpriser som kontoren och andra avdelningar sedan får rabattera utifrån.

Nordeas marknadsandel på den svenska bolånemarknaden har sjunkit på senare tid?
"Vi har inte vuxit lika mycket som hela marknaden, men ser vi på hela förra året hade vi ändå en tillväxt. Vi har valt att ändra prissättningsstrategi och premierar låg belåning och högt sparande. Då har vi helt enkelt inte varit så aggressiva på marknaden som en del av våra konkurrenter."

Vad har ni för tankar inför det kommande året med tanke på den skakiga bostadsmarknaden?
"Vi vill åtminstone ligga i nivå med marknaden. Vi vet förstås inte vad marknadstillväxten blir. Det står ju och väger lite grand vad gäller bostadspriserna och det påverkar hur stor utlåningen blir. Det var vissa positiva signaler i början av året från mäklarna, men samtidigt kom siffror på måndagen som visade att december inte var en bra månad", konstaterar bolånechefen.

"Problemet är all nyproduktion som har startat där man har svårt att sälja. Så länge vi på Nordea har den kreditbedömning vi har får vi lite per automatik de kunder som attraheras av vår prissättningsmodell, det vill säga de som har lite lägre belåning och ett visst sparande", uppger han.

"Det intressanta som vi följer nu är vad som händer i januari. Vid de två senaste kriserna - Lehman och Grekland - hände precis samma sak, det vill säga att priserna föll ungefär som nu, men sedan kom en återhämtning ganska snabbt efter årsskiftet. Om den återhämtningen uteblir blir det intressant att se vad som är på gång. Får vi samma tendens som förr så vänder priserna upp i januari", säger Michael Skytt som anser att årets första månad är mycket mer intressant än december.

Är det för tidigt att säga något om hur första halvan av januari har varit?
"Ja, det tror jag. En eller två veckor in i februari vet vi facit för januari."

Michael Skytt vill samtidigt sätta höstens prisnedgång i relation till den tidigare långvariga prisuppgångar.

"Vi pratar inte om ett jätteprisfall. Det är kanske inte så konstigt att priserna har gått ned under tre månader när de har gått upp i mer än fem år."

Lagen ger möjlighet för långivare att göra undantag för amorteringskravet vid utlåning till bolån rörande nyproduktion. Hur agerar ni där?
"Vi tillämpar inte det undantaget utan kräver amortering även för nyproduktion."

Kommer ni att stå fast vid det beslutet framöver?
"Ja, det tror jag definitivt."

Fastighetsbolaget Wallenstams vd Hans Wallenstam anser enligt en intervju i Dagens Industri att regeringen via det utökade amorteringskravet stryper produktionen av bostadsrätter och befarar att det kommer att sänka bostadsmarknaden fullständigt. Hur ser du på det scenariot?
"Vi tror inte på det scenariot, men byggbolagen är lite som supertankers - de har startat långa projekt. Antingen lägger de dem i malpåse eller så får de göra om dem till hyresprojekt. Det finns inte mycket att välja på", säger bolånechefen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera