Nordea sänker bolåneräntor

Nordea har beslutat att sänka sina svenska bolåneräntor. Den kortaste räntan, med tre månaders bindningstid, sänks med 6 punkter till 1,99 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bild:Marcus Ericsson/TT

Även på flera löptider mellan två till åtta år sänks bolåneräntorna, med mellan 2 och 10 punkter.

Exempelvis justeras tvåårsräntan ned med 2 punkter till 2,03 procent medan fyraårsräntan sänks med 10 punkter till 2,21 procent.

Nordea NDA SE +0,49% Dagens utveckling s bolånechef Michael Skytt säger till Nyhetsbyrån Direkt att det är en vanlig prisjustering.

"Vi ser regelbundet över hur vår prissättning ser ut och hur vi ligger till gentemot konkurrenterna. Det är ingen speciell anledning. Det var ett tag sedan vi gjorde det senast", säger Michael Skytt som samtidigt konstaterar att det rör sig om riktpriser som kontoren och andra avdelningar sedan får rabattera utifrån.

Nordeas marknadsandel på den svenska bolånemarknaden har sjunkit på senare tid?
"Vi har inte vuxit lika mycket som hela marknaden, men ser vi på hela förra året hade vi ändå en tillväxt. Vi har valt att ändra prissättningsstrategi och premierar låg belåning och högt sparande. Då har vi helt enkelt inte varit så aggressiva på marknaden som en del av våra konkurrenter."

Vad har ni för tankar inför det kommande året med tanke på den skakiga bostadsmarknaden?
"Vi vill åtminstone ligga i nivå med marknaden. Vi vet förstås inte vad marknadstillväxten blir. Det står ju och väger lite grand vad gäller bostadspriserna och det påverkar hur stor utlåningen blir. Det var vissa positiva signaler i början av året från mäklarna, men samtidigt kom siffror på måndagen som visade att december inte var en bra månad", konstaterar bolånechefen.

"Problemet är all nyproduktion som har startat där man har svårt att sälja. Så länge vi på Nordea har den kreditbedömning vi har får vi lite per automatik de kunder som attraheras av vår prissättningsmodell, det vill säga de som har lite lägre belåning och ett visst sparande", uppger han.

"Det intressanta som vi följer nu är vad som händer i januari. Vid de två senaste kriserna - Lehman och Grekland - hände precis samma sak, det vill säga att priserna föll ungefär som nu, men sedan kom en återhämtning ganska snabbt efter årsskiftet. Om den återhämtningen uteblir blir det intressant att se vad som är på gång. Får vi samma tendens som förr så vänder priserna upp i januari", säger Michael Skytt som anser att årets första månad är mycket mer intressant än december.

Är det för tidigt att säga något om hur första halvan av januari har varit?
"Ja, det tror jag. En eller två veckor in i februari vet vi facit för januari."

Michael Skytt vill samtidigt sätta höstens prisnedgång i relation till den tidigare långvariga prisuppgångar.

"Vi pratar inte om ett jätteprisfall. Det är kanske inte så konstigt att priserna har gått ned under tre månader när de har gått upp i mer än fem år."

Lagen ger möjlighet för långivare att göra undantag för amorteringskravet vid utlåning till bolån rörande nyproduktion. Hur agerar ni där?
"Vi tillämpar inte det undantaget utan kräver amortering även för nyproduktion."

Kommer ni att stå fast vid det beslutet framöver?
"Ja, det tror jag definitivt."

Fastighetsbolaget Wallenstams vd Hans Wallenstam anser enligt en intervju i Dagens Industri att regeringen via det utökade amorteringskravet stryper produktionen av bostadsrätter och befarar att det kommer att sänka bostadsmarknaden fullständigt. Hur ser du på det scenariot?
"Vi tror inte på det scenariot, men byggbolagen är lite som supertankers - de har startat långa projekt. Antingen lägger de dem i malpåse eller så får de göra om dem till hyresprojekt. Det finns inte mycket att välja på", säger bolånechefen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?