ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordea: Räkna med låga räntor – sänkning inte utesluten

Varmt väder och låga energipriser gör det svårt för Riksbanken att nå inflationsmålet på 2 procent. Enligt Nordeas boränteprognos lär räntenivåerna vara fortsatt låga framöver. 

Riksbanken har tidigare inkluderat energipriser i inflationen och de har varit en viktig del för att nå målet med en inflation på 2 procent. Räknas energipriserna bort så har inflationen legat runt 1,5 procent de senaste åren. 

KPIF-inflationen låg under januari på 1,2 procent, vilket är långt från Riksbankens mål på två procent. Det finns enligt prognosen en risk att KPIF-inflationen inte blir högre än runt 1 procent under 2020, vilket skulle öka pressen på Riksbanken att sänka räntan.

Riksbanken höjde räntan i december trots att de inte förväntade sig att nå inflationsmålet. Det tyder på att de ville komma bort från minusräntan. 

Coronaviruset utgör en risk för global tillväxt. Liknande epidemier har tidigare endast fått kortvariga effekter på ekonomin. Men läget är svårbedömt. Den kinesiska ekonomins betydelse globalt gör att det inte går att utesluta att de ekonomiska effekterna blir så stora att Riksbanken behöver ta hänsyn till dem, skriver Nordea.  

Enligt Nordeas boränteprognos lär räntan fortsatt vara låg framöver. Det ska mycket till för att Riksbanken ska sänka räntan framöver men det går inte att utesluta, anser banken.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer