Nordea pumpar ut miljarder till företag som vill satsa efter pandemin

Året ut kan företag som vill satsa sig ur pandemin ansöka om återhämtningslån hos Nordea, där EU tar 70 procent av risken. Den totala låneramen på 10 miljarder kronor ska stötta näringslivets comeback.
”Företag som hade en stark och långsiktig verksamhet före krisen – dem tror vi även på under och efter pandemin”, säger Peter Dalmalm, Nordea. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Nordea pumpar upp sin utlåning med nya krediter riktade till små- och medelstora företag i Sverige, Finland och Danmark. 

Sammanlagt tillgängliggörs en låneram på 1 miljard euro, där Europeiska investeringsfonden (EIF) garanterar 70 procent av finansieringen som erbjuds till företagen. 

”Lånen riktar sig till bolag med en långsiktigt hållbar affärsmodell och som känner sig redo för att växla upp och investera”, kommenterar Peter Dalmalm, chef för företagsaffärer på Nordea i Sverige, och fortsätter: 

”Detta blir en del av den ekonomiska återhämtningen genom att fler företag kan stöttas i en snabbare återgång till det normala med ett välkommet likviditetstillskott.”

Utlåningen är en del av EU:s stora stödprogram, där den nya garantifonden, som inrättats av EIF, ska säkra kapitalmarknaden för företag inom kategorin SME under coronapandemin.  

Löptiden varierar på mellan tre månader och sex år. Som mest kan ett bolag låna 100 miljoner kronor (10 miljoner euro), beroende på företagets storlek och behov. 

Hur ser villkoren ut?
”Det jag kan säga är att lånen kommer att ge ett lägre pris och ha lägre krav på säkerhetsmassa tack vare den garanti som finns.”  

Även företag inom krisbranscher kan komma ifråga för bankens nya återhämningskrediter, enligt Peter Dalmalm. 

”De företag som hade en stark och långsiktig verksamhet före krisen – dem tror vi även på under och efter pandemin”, säger han och tillägger:  

”Vi gör förstås en individuell kreditprövning av alla kunder, med sedvanlig kreditanalys där vi ser över företagens startpunkt, nuläge och framtidsplaner.”

Avtalet med EIF är signerat och klart – det som återstår är praktiska detaljer. Prognosen för lånestarten är att öppna de närmsta veckorna.

Hur lång tid tar kreditprövningen?  
”Det beror på hur väl vi känner kunden och hur förberedd man är med att presentera de siffror som behöver vara på plats innan vi kan bevilja lån och göra en låneutbetalning”, konstaterar Peter Dalmalm. 

Utlåningen ska pågå under 2021. 

Ett liknande garantiupplägg, där staten bär 70 procent av risken, har Företagsakuten som förlängts året ut, med en halverad garantiram på 50 miljarder kronor. 

Satsningen har kallats för flopp, med anledning av den låga utlåningen. Den sista december förra året hade bankerna beviljat sammanlagt 2,6 miljarder kronor fördelat på 738 lån via Företagsakuten som administreras av Riksgälden. Knappt 30 procent av förra årets lån gick till företag inom hotell och restaurang. 

 


Innehåll från Sharp Recruitment & ConsultantsAnnons

Specialisering är nyckeln till effektiv rekrytering

Sharp Recruitment & Consultants är en av landets mest specialiserade rekryterings- och bemanningsbyråer. Med fokus på utvalda områden och stenkoll på marknaden kan relevanta kandidater snabbt presenteras för en effektiv process.  

- Sharp har god förståelse för vår verksamhet och fin fingertoppskänsla för vad vår organisation behöver. Firman gör ett gediget, professionellt arbete och rekommenderas varmt, säger Carl Dahlborg, Head of Legal på Nordnet.

Sharp Recruitment & Consultants grundades 2014 och har snabbt blivit en av landets mest specialiserade byråer med över 200 konsulter och över 500 genomförda rekryteringar per år inom alla deras fem specialistområden. Fokus ligger på Legal, Compliance, Risk, AML och Tax eftersom företaget har långvarig kunskap inom juridik och ekonomi. Genom att rikta in sig på det de kan och har erfarenhet av, förstår de alltid vad både uppdragsgivare och kandidater söker efter och förväntar sig. 

Uppdragsgivarna består främst av större noterade och onoterade svenska och internationella företag. Branscherna varierar mellan start-ups inom tech, IT och medicin, banker och andra finansiella aktörer. Ofta genomförs även rekryteringar i andra länder, däribland Frankrike, Israel, USA och Schweiz. Kund- och kandidatfokus är kärnan i verksamheten.

- Sharp har varit otroligt snabba och effektiva. De har levererat fantastiska kandidater som passat oss som handen i handsken, säger Kristin Holmquist, Head of Group Reporting & Tax på NCC AB.

För att sticka ut ser byrån till att alltid ligga steget före konkurrenterna. Årligen genomförs över 3 000 intervjuer med juridik-, compliance-, risk- och skattespecialister från olika branscher. Då undersöks hur specialisterna jobbar, agerar och vart de vill i framtiden och Sharp blir uppdaterade på marknaden och potentiella kandidater.

Trygghet, kontroll och effektiva processer som har utarbetats tillsammans med olika samarbetspartners, ger byrån möjlighet att leverera toppkandidater på utsatt tid. Deras specialistkunskaper, nisch och transparens innebär att de aldrig tar sig an ett uppdrag de inte kan lösa. Det är därför som de har fått förtroendet från några av landets och världens största företag, banker, revisionsbyråer och advokatbyråer.

Om Sharp Recruitment & Consultant

För önskemål om att träffas och prata karriär, funderingar om hur Sharp Recruitment & Consultants arbetar, eller för att komma i kontakt med företaget kan du höra av dig via telefon eller mejl. Ring på 08 – 410 99 800 eller mejla till info@sharprecruitment.se.

 

Mer från Sharp Recruitment & Consultants

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sharp Recruitment & Consultants och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?